Yannick de Cocqueau
Mort Subite
Maandag zijn veel supporters van de Rode Duivels toch een paar minuten leven kwijtgespeeld door de stress. We hebben het gehaald, maar na die dubbele achterstand zullen zelfs de meest optimistische supporters er toch niet helemaal gerust in geweest zijn. Laat ons voor Brazilië misschien toch even van taktiek veranderen en voor de Mort Subite gaan ... dat zal voor iedereen zijn 'tikker' beter zijn.

Toegegeven, het is een taktiek die net als het gelijknamige bier zowel een zoet als een zuur eindresultaat kan opleveren, maar op zijn minst geen wrange nasmaak. Wie er 100% voor gaat kun je niets verwijten.

De naam Mort Subite komt eigenlijk van het spelen van ‘pietjesbak’ (ook gekend als het dobbelspel 421). De verliezer staat daarin gekend als de ‘dode’ en als de tijd begint te dringen dan wordt er soms nog een laatst snel spel gespeeld waarbij er ogenblikkelijk een dode valt (die dus een ‘mort subite’ ondergaat). De praktijk was begin 1900 zo populair in café ‘La Cour Royale’ dat zowel het café als de geuze die er geserveerd werd verder door het leven gingen als (à la) Mort Subite.

Kortom … laat ons deze keer voor de korte pijn gaan en de drankkeuze voor vanavond staat vast. Hoewel onze persoonlijke voorkeur naar de Oude Kriek gaat, hopen we desondanks met een zoet gevoel de avond te mogen afsluiten.

mortsubite