Yannick de Cocqueau
Nationale Cocktail?
Dacht je nu echt dat cocktails op basis van bier een vrij nieuw fenomeen waren? OK, ze surfen mee op de populariteit van speciaal bier en komen wel weer wat vaker op de kaart te staan, maar eigenlijk zijn ze zeker zo oud als ons land zelf ... Wist je dat een van de 'oer' biercocktails trouwens een serieuze link heeft met ons koningshuis? Toch iets leuks om even aan te halen op onze nationale feestdag ...

Vraag aan tien personen om zo snel mogelijk de naam te geven van een biercocktail en de kans dat je heel vaak ‘Black Velvet’ hoort vallen is wel vrij groot. Deze cocktail ontstond halfweg de 19e eeuw en werd bekomen door Guinness te gaan vermengen met Champagne. Niet echt Belgisch zul je zeggen, maar … de cocktail werd ontwikkeld om iets deftigs maar somber te drinken op de dood van Albert van Saksen-Coburg en Gotha. Dat dienen mens met zo’n naam wel van de familie moest zijn van onze soeverein Leopold I hoeft geen uitleg zeker? Albertke was inderdaad een neef van onze Leopold en gezien onze toenmalige koning zijn neef heeft overleeft, zit de kans er dik in dat ook hij wel van de Black Velvet heeft mogen nippen.

Swat, UNESCO had misschien wel gelijk met te zeggen dat we echt wel iets met bier hebben. Als zelfs de koninklijke familie er bij betrokken is. Laat die Guinness voor wat ze is en ga voor een echt ketje, de Stouterik. Meng dat met bijvoorbeeld een Zwarte Parel van Genoels-Elderen en je hebt een leuke Nationale Feestcocktail die naam waardig.

Nou ja, fijne feestdag, schol en schenk ze nog eens vol!