Yannick de Cocqueau
Nationale Feestdag
Dagje verlof, de koning die zijn zegje doet, den défilé van de strijdkrachten, … die kennen we wel, maar weten we nog waar de Nationale Feestdag echt voor staat?

190 jaar geleden kwam Leopold van Saksen-Coburg-Gotha na een blijde intrede van 5 dagen eindelijk toe in Brussel om de grondwettelijke eed af te leggen en zo officieel de eerste koning van België te worden. Leopold I werd na de revolutie van 1830 door het Nationaal Congres verkozen en is zo een beetje een uitzondering binnen de ‘monarchen’ … er zijn er niet velen die ‘verkozen’ worden.

Vandaag drinken we er dus eentje op het officieel begin van de monarchie België en hoe kunnen we dat beter beklinken dan met een Leopold 7 Classic … De naam heeft eigenlijk niets te maken met onze monarchie (en dat de kans ook klein is dat we op dat vlak ooit tot een Leopold 7 geraken). De voornaam verwijst naar een brouwer die ooit actief was op dezelfde plek als deze in 2013 opgerichte brouwerij en de 7 heeft te maken met het aantal gebruikte ingrediënten. Het kroontje dat deel uitmaakt van het logo kan evenwel een andere indruk wekken … Le roi est mort, vive le roi … maar dan in ons glas !

Een dorstlessend bier met een goede zacht moutige basis en een frisse hoppigheid dankzij de gebruikte Amerikaanse hoppen. Ideaal bij dit eindelijk zonnig weertje.

Wil je ook wat meepikken van de (ingeperkte) feestelijkheden, bekijk dan zeker het programma op Visit Brussels om te weten wat in onze hoofdstad op til is.