NAZOMEREN

met Birra Artigianale

Elk zijn zin, maar dat de zomer voor velen bij ons toch wat aan de korte kant is, zullen toch velen beamen. Er en stukje aan beien door even zuidwaarts te trekken tijdens de herfst, is dan ook best aangenaam. Enig nadeel als bierliefhebber, is dat je dan meestal in een wijnland terecht komt. Een aanbod artisanaal bier is er meestal wel, maar het is toch iets meer zoeken om het te vinden en dan helpen we je graag wat op weg. Ons oog viel niet helemaal toevallig op Sardinië. Dit Italiaans eiland heeft een bierconsumptie per capita dat zelfs iets boven het Belgisch gemiddelde ligt en bijna drie keer hoger dan op het Italiaanse vaste land. Daar moest toch wel wat interessants te rapen vallen. En ja hoor, die Sarden drinken echt niet enkel Ichnusa, de lokale lager uit de ketels van Heineken. Enkele aanraders …

Laatste stop op deze Sardische ronde, het schiereiland van het eiland, Sant’Antioco. Je komt er via een weg tussen meertjes waar aan zoutwinning wordt gedaan en waar de flamingo’s hun stek hebben gevonden. Dit verklaart meteen ook de keuze voor de vogel in het logo van de brouwerij waar we naartoe trekken.

Rubiu is meer dan gewoon een ‘Birrificio Artigianale’. De brouwerij wordt namelijk gecombineerd met een pizzeria die tegelijk dienst doet als proefruimte … een ‘Brew Pub’ dus. Dit is het zuiverste bewijs dat ze bij Rubiu bier (en eten) vooral zien als de ideale basis voor gezellig samenzijn en ‘quality time’. Om dat laatste te realiseren moeten uiteraard ook bier en eten van top kwaliteit zijn. Ze zijn fervente aanhangers van de ‘Slow Food’ beweging die net dit soort zaken als credo heeft.

Het bier wordt enkel gebrouwen met natuurlijke ingrediënten (dus zonder bewaarmiddelen, stabilisatoren of andere vreemde additieven) en wordt er noch gefilterd, noch gepasteuriseerd … artisanaal en ‘naturel’. Ook voor de pizzeria werken ze zo lokaal mogelijk met ingrediënten van de beste kwaliteit. Dat het allemaal super vers is kun je gewoon merken aan de keuzes en opties die je krijgt. Bij elke standaard pizza kun je makkelijk een kleine aanpassing vragen zonder dat dit problemen vormt en je kunt er gewoon ook voor kiezen om je eigen pizza helemaal zelf samen te stellen. De keuzes in types deeg, wat er op ligt en hoe het gekruid wordt, zijn duizelingwekkend ruim. Neem de tijd, het zal nodig zijn en ondertussen kun je rustig aperitieven. Zowel bij de keuze van het bier als de pizza kun je sowieso ook op deskundig advies rekenen.

Wat de smaak van de bieren betreft … ze zijn duidelijk gemaakt om een vlotte avond te bevorderen. Stuk voor stuk deftig gebrouwen en nooit het extreme opzoekend. Sommige zullen ze misschien als ’te braaf’ bestempelen, maar met dit type bieren vermijd je in ieder geval zware ‘analyserende’ gesprekken en kun je meteen overgaan tot het echte gesprek en genieten. Ze zijn gewoon evenwichtig, hebben voldoende karakter en gaan erg vlot binnen. Vijf permanente bieren worden aangevuld met een iets meer uitgesproken seizoensbier. Een fris gehopt geval voor de zomer, een porter voor de winter (al is winter’ hier wel erg relatief).

Pizza, bier en genieten dat is waar het bij Levante Pizza e Birra Rubiu om draait. Een concept dat niet helemaal nieuw is en waarmee ook dichter bij huis werd gespeeld. Otomat ging in zee met Duvel Moortgat om pizzadeeg met biergist te maken resultaat hoort dan uiteraard  een bijpassend bier. Maar … eerlijk is eerlijk … pizza in Italië heeft toch altijd dat tikkeltje meer. Het gaat evenwel soms meer om het gevoel dan echt om de kwaliteit natuurlijk. Het is als een pot mosselen verorberen met zicht op zee, die smaakt gewoon ook beter.

Lees ook deel 1 en deel 2

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend