Yannick de Cocqueau
Nieuwe Colon-Elle
De Lambiek Fabriek kondigt de terugkomst van de Colon-Elle aan. Wie op BXL BeerFest aanwezig was heeft alvast wat kwaliteitscontrole kunnen doen aan de stand van de brouwerij en weet dus dat het zonder twijfel interessant kan zijn om hier een paar dozen / flessen van in te slaan. Dit kan vanaf volgende maandag.

De ‘kolonel’ is de leider der troepen, de leider van een ‘colonne’ binnen het regiment … het gamma van De Labiek Fabriek is ondertussen inderdaad uitgegroeid tot een heuse ‘colonne’ en als we het adagio ‘de zotsten staat van voor’ mogen geloven, dan is de Colon-Elle effectief de leider daarvan. Hoewel … deze nieuwe leider is toch een beetje een watje als je hem met zijn voorganger vergelijkt. Persoonlijk kunnen we die ‘soft power’ echter wel best pruimen’.

Er werd voor deze versie opnieuw gewerkt met whisky vaten van Brouwerij Het Anker / Stokerij Molenberg uit Mechelen, maar daar waar in de editie van 2021 (eerste in de reeks) gebruik werd gemaakt van Bourbonvaten, werd voor de editie 2023 gekozen voor de Single Malt Gouden Carolus whisky vaten. Hierop heeft de eigen lambiek even lang (18 maanden) kunnen rijpen. Dit resulteert in een goudkleurige zachte geuze (8%) met een stevige body, fijne houttoetsen en een leuke droge sherry achtige hint in de afdronk. De ‘sloophamer’ van 11% van Colon-Elle 1 bleef dus in de kast en de vaten hebben ook een subtielere bijdrage geleverd dan de Bourbon vaten (en bijhorende vanille toetsen) van de vorige keer. Sommigen zullen dit dan ook misschien als minder ‘spectaculair’ bestempelen, maar elegantie is nu eenmaal zelden ‘in your face’. Santé.