Yannick de Cocqueau
O’de Lys
Bier met Leiewater
Als je de huidige vervuiling van de Leie bekijkt, is beweren dat jouw bier met dat water wordt gebrouwen niet meteen een verkoopargument. In Kortrijk dachten ze daar anders over. De Leie is al sinds mensenheugenis een bepalend element voor de stad en in deze tijden van extreme droogte was het onmogelijk te geloven dat er geen gebruik kon worden gemaakt van al dat Leiewater dat rustig door Kortrijk stroomt.

Zo dachten ze althans over bij Agristo die als aardappelverwerkend bedrijf wel wat water nodig heeft. Begin 2018 zijn ze dan ook een samenwerking aangegaan met De Watergroep om op hun site in Wielsbeke de mogelijkheid te creëren om Leiewater te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit en het zo geschikt te maken voor de ‘voedingindustrie’. Voortaan leggen ze geen beslag meer op de bestaande voorraden drinkwater, maar ‘creëren’ ze hun proceswater zelf en op maat.

Een duurzaam verhaal waar ook H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven) wel iets in zag … de basis voor een luikje Kortrijkse biercultuur. De gedachte groeide om met het Leiewater een bier te gaan brouwen die Kortrijk en haar rivier eer zou aandoen. Hiervoor kwam de vereniging logischerwijs terecht bij Geert Toye, die als Kortrijkse brouwer wel open stond voor een klein experiment. Brouwerijen verslinden best ook wel wat water en een verhaal waarin water zoveel mogelijk hergebruikt wordt, kon hem wel bekoren. De brouwerij is bovendien zelf vlak aan de Leie gelegen.

Een paar tonnetjes van het gezuiverde water werden naar de brouwerij gebracht om er rechtstreeks als brouwwater te dienen voor een nieuw bier. Het resultaat is een goudkleurige Saison die erg vlot weg drinkt. De kans is dan ook vrij groot dat het niet bij die 15 hectoliter op vat zal blijven en Brouwerij Toye het bier vast in het gamma zal opnemen. Voor een flessenversie zal het evenwel wachten zijn tot een volgend brouwsel gerealiseerd kan worden … waarschijnlijk begin volgend jaar. Ondertussen moet je dus op café.

Logo O'lys

Kortrijk heeft er in ieder geval een leuk streekbier bij en Agristo moet voortaan niet al te veel energie meer steken in de drankenkeuze voor hun evenementen en beurzen. Ik durf er bovendien geld op zetten dat de O’de Lys uitstekend smaakt bij een heerlijk pak friet!

O’de Lys is een Saison van 5,5% alc.vol. met een moutige aanzet die mooi droog wegtrekt. Niet overdreven bitter, maar mooi gehopt met een licht kruidig toetsje. De kleur verwijst naar de ‘gouden rivier’ (bijnaam van de Leie) en ook de naam maakt een rechtstreekse link naar het gebruikte water (O = eau = water en Lys = Leie). Volgens de brouwer is de naam ook makkelijk uit te spreken als ‘au délice’ wat evenveel betekent als ‘baden in genot’ … Santé!

IMG_20181009_103157287