Yannick de Cocqueau
Oktober?
Fest?
We zijn nog geen 1 oktober of je moet je al naar München spoeden als je nog iets wil meepikken van de wereldberoemde Oktoberfest. Of je dit een feest vindt of vooral een grote braspartij met mannekes in onnozele kostuums laten we aan jou over. Dat er miljoenen mensen op af komen en ook miljoenen liters bier worden verzet is wel een feit.

Oorspronkelijk hadden de feesten eigenlijk niets met bier te maken. De allereerste ‘bierlauwe’ editie dateert uit 1810 en was ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Toen waren het vooral de paarden die naast het bruidspaar de show kamen stelen. Het is pas een paar jaar later dat de eerste bierventers kwamen opdagen en die gingen dus stelselmatig meer plaats gaan innemen om uiteindelijk de hoofdrol weg te kapen. Vandaag wordt het Oktoberfest gezien als het grootste bierfestival ter wereld.

We zouden het evenwel beter over Septemberfest hebben daar het eerste vat reeds op de eerste zaterdag na 15 september plechtig wordt aangeslagen. Op de eerste zondag van oktober is het dan weer gedaan. Ik vermoed dat we het de Duitsers niet kwalijk kunnen nemen dat ze proberen om zoveel mogelijk van de nazomerse dagen te genieten door al wat vroeger te starten …

Feit is dus dat als je op oktober zat te wachten je je nu wel moet gaan reppen, want zondag is het al gedaan. Er is evenwel een alternatief die traditioneel ook op de eerste zondag van oktober doorgaat en een ‘eerbetoon’ vormt. In Antwerpen herdenken we geen Beiers echtpaar met een paar gigantische bierkuipen, maar een ‘bescheiden’ man die een grote invloed heeft gehad op de Antwerpse brouwscene en het ‘Bolleke’. Modeste Van den Bogaert stond een halve eeuw aan het hoofd van brouwerij De Koninck en leent nu zijn naam aan het Modeste Bier Festival. Voor de herdenking van een bescheiden man hebben wij dan ook geen kuipen nodig noch veel kabaal of miljoenen toeristen. Gezellig nippen van een grote variatie bieren in aanwezigheid van brouwers en vrienden, daar draait het om. Wie dus niet perse naar de mensenzee in München wil kan gerust afzakken naar ’t Stad.

Modeste