ONNOZELE KINDEREN

of waren ze onschuldig?

Dit feest bouwt zoals vaak voort op een mix van heidense en christelijke tradities. Officieel is het nu een herdenking aan het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem, die op last van koning Herodes de Grote werden gedood … de kindermoorden van Bethlehem. Oorspronkelijk was het vooral een kinderfeest en verkleedpartij die teruggaat tot de Romeinse tijd, maar dat was niet zo erg naar de zin van de Kerk. In onze contreien is het feest ook een beetje op de achtergrond geraakt. Niemand is waarschijnlijk vragende partij om nog een feest tussen Kerst en Nieuw te proppen, maar vooral wij hebben Sinterklaas (of Sint-Maarten) die eigenlijk zo ongeveer hetzelfde inhoudt en voortbouwt op erg gelijkende tradities. Maar goed, terug naar die wrede Herodes …

Het verhaal gaat dat deze ‘grote’ koning bang was dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn eigen macht zou betekenen. Van de Wijzen uit het Oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden al wist hij niet precies wanneer. Eens zeker dat hij geboren was nam hij dan maar het zekere voor het onzekere en liet zijn mannen in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden. Jozef was hem echter te slim af … die had in een droom van een engel opdracht gekregen met Maria en Jezus te vluchten naar Egypte waar zij bleven tot de dood van Herodes die er dus aan was voor de moeite.

Ons Jezuske bleef dus gespaard, maar er stierven wel een hoop onschuldige jonge kinderen in zijn plaats. Dat herdenken we vandaag en omdat wij niet van bloed vergieten houden, vergieten maar wat bier. Een uiterst passend brouwsels voor vandaag is een Enfant Terriple van brouwerij De Leite. Een ‘onvoorspelbaar’ speels bier. Een stevigere optie als je op de zwarte kant van Herodes wil focussen is Moord & Doodslag van brouwerij De Molen. Een diepdonkere, krachtige stout/porter met mooie gebrande aroma’s en wat alcoholzoetigheid. Vol, complex en rijk.

Coverfoto © British Library Board (Shelfmark Add. 17687 B)

© British Library Board (Shelfmark Add. 17687 B)

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!