Yannick de Cocqueau
Oogstseizoen!
Maak plaats ...
De zomer loopt op zijn einde, de dagen beginnen te korten. De hopoogst gaat ten volle van start en ook de gerst wordt binnengehaald. We kunnen al beginnen uitkijken naar de verschillende 'hopharvest' en 'green hop' bieren die over een paar maanden zullen uitkomen, maar wist je dat ook de Kerstbieren hun oorsprong vinden in deze periode van het jaar?

Vandaag de dag liggen we er minder bij stil omdat we over veel betere bewaartechnieken beschikken, maar vroeger moesten de schuren letterlijk worden leeggehaald om plaats te maken voor de nieuwe oogst. Vooral voor de hop was dat het geval. Na een jaar waren die bloemetjes al niet zo super fris meer en was veel van de bitterheid verdwenen. Men kon dus maar best zoveel mogelijk plaats vrij maken voor de verse voorraad.

7642395324_b111d3e225_o

(c) De Plukker

Als een brouwer plaats moet maken in de schuur, is aan de slag gaan met die grondstoffen nog steeds veel beter dan wegdoen. Om een maximum weg te krijgen werd dus gewoon meer gebruikt in het brouwproces. De mout mocht op en zuinig zijn was niet echt meer aan de orde. De rijkelijke storting had dan ook voor gevolg dat het laatste brouwsel van het seizoen (het ‘opruimbrouwsel’) vaak een stuk meer alcohol bevatte dan wat gewoon was. Eigenlijk was dit ook welkom, want tegen dat het bier uitgegist en op dronk zou zijn, zouden ook de koude dagen er zijn.

De hop, ook die mocht op, maar die had wel zijn beste tijd gehad ondertussen. De hopbloemen zijn niet zo tuk op de zomer en gezien ‘pelletiseren’ of koelen dan nog toekomstmuziek was, ging de kwaliteit (en bitterheid) snel achteruit. Een efficiënte brouwerij zorgde er dus voor om niet teveel over te hebben en de bieren die met de nog beschikbare hop gemaakt werden, hadden geen uitgesproken hoparoma’s of bitterheid.

Als we dus een beetje kort door de bocht gaan, hebben we de aanleiding voor de associatie van winterbieren met zwaar alcoholische bieren waarin het hopcomponent minder speelt en er vooral met moutaroma’s (en kruiden) wordt gespeeld. Het ‘opruimbrouwsel’ was vooral de gelegenheid voor de brouwer om zijn creativiteit de vrije loop te geven en zijn kunnen te tonen. Voor een keer had hij niet echt ‘economische’ beperkingen op het gebruik van grondstoffen. Het resultaat was iets dat ‘anders’ was, waarmee de brouwerij kon uitpakken en dat ook gretig werd ingezet om goede klanten met de feesten te bedanken. Denk maar aan ‘Avec les Bon Voeux’ (de la brasserie Dupont).

De omstandigheden zijn nu uiteraard niet meer dezelfde en brouwen is minder seizoensgebonden, maar de traditie bleef en de meeste brouwers gaan nu stilletjes aan hun Kerstbrouwsels in gang steken. Ondertussen genieten wij liever nog even van de laatste warme dagen en kijken vooral uit naar de hoppige brouwsels met de frisse nieuwe oogst die op ons afkomen. Die moeten absoluut jong worden gedronken en krijgen dan ook voorrang op het wintergeweld!

6438948129_95ee4e0575_o

(c) Augustijn_TCoussement