Yannick de Cocqueau
Opstanding van de KEREL
VBDCK blaast nieuw leven in de fles
Philippe De Cock zat samen met zijn broer Marc aan het hoofd van een vleeswarenbedrijf met naam en faam in het Waasland en ver daarbuiten. Maar een mens krijgt al wel eens goesting in iets anders en dat je van al die charcuterie wel eens dorst krijgt, kan ik maar al te goed begrijpen. Zo verrassend is het dus nog niet dat Philippe in de bierwereld is gaan investeren. Wie de klappen van de zweep kent en ondernemersbloed heeft gaat evenwel niet onbezonnen te werk. Na grondig marktonderzoek en aftasten van de mogelijkheden bleek de beste manier om de markt te betreden het opstarten van een nieuwe brouwerij. Als je dan plots de kans krijgt om in de eigen gemeente de gebouwen aan te kopen van een ‘verdwenen’ brouwerij, gaat die kogel uiteraard nog wat sneller door de kerk.

In 2015 kocht Philippe De Cock de gebouwen van de sinds 1966 gesloten brouwerij Verbeeck-Back. Van de gebouwen schoot niet veel bruikbaars over, maar de bestemming was nooit veranderd waardoor er nog zonder teveel poespas een brouwactiviteit kon worden heropgestart. Een stevige renovatie was wel op zijn plaats en als de familie De Cock er voor gaat dan gaan ze ook ‘all the way’. Wat er twee jaar later staat (en nog in de pijplijn zit) is gewoonweg indrukwekkend.

20170531_VBDCK_reportage_1015

Uiteraard werd gestart met de basis, de brouwerij en het bier. Na enig zoekwerk werd in Duitsland de perfecte installatie gevonden om te voldoen aan de noden van brouwer Jozef De Cock. Tijdens de zoektocht waren wel al veelvuldige experimenten en testbrouwsels uitgevoerd zodat de installatie, eens geleverd, snel in gebruik kon worden genomen. Zo werden de eerste brouwsels tegen het einde van de lente gerealiseerd en staan de flesjes nu al klaar om bierliefhebbers te plezieren. Er is bewust gekozen voor wat minder klassieke bierstijlen om de meerwaardezoeker te prikkelen. Dus geen pils, de zoveelste tripel en al zeker geen abdijbier … untouched by monks is de ‘voetnoot’ bij elke variante van de KEREL. Gewoon bier met veel smaak en dat wat buiten de lijntjes kleurt.

Ja, ja, KEREL ! Veel schoot niet over van brouwerij Verbeeck-Back, maar dat betekent niet dat het kind met het badwater moest worden weggegooid. De link naar de rijke brouwgeschiedenis van het dorp mag heus worden aangehaald en dus werd het nieuwe gamma genoemd naar het ‘sterbier’ van de oorspronkelijke brouwerij. De KEREL vind je evenwel in verschillende versies van een Grapefruit IPA, over een Saison, naar een Pink Imperial en een Bière de Garde. Een vast gamma dat regelmatig zal worden aangevuld met meer leuks. KEREL says it all … and for everyone. Geen eenheidsworst.

Maar goed, nooit half werk bij De Cock … die brouwerij is dan ook maar het begin of noem het de ‘basis’ voor veel meer. Momenteel wordt nog een proeflokaal afgewerkt met alle nodige inrichting voor een leuke proef- of vergaderervaring en wordt de audiovisuele installatie gecheckt die vanaf augustus de brouwerijbezoeken zal opleuken. Vanaf het einde van het jaar zal de bierbeleving nog wat verder kunnen worden gezet in het gastenverblijf, dat dan klaar zou moeten zijn. Zeven thematische kamers met goed gevulde bierfrigo en mogelijkheid tot bier wellness. Wie een wake up call wenst, kan zich laten wekken door de brouwer, die je ’s ochtends komt uitnodigen om mee te brouwen.

De uitbating zal volledig gebeuren door de drie kinderen van Philippe en daarmee heeft ‘Der Alter’ niets anders meer om handen dan net als wij te genieten van de vruchten van dit nieuw familiebedrijf!

20170531_VBDCK_reportage_1450

Brouwerij VBDCK – Antwerpse Steenweg 12 te 9140 Tielrode