Yannick de Cocqueau
Internationale dag van de Persvrijheid
Sinds 1997 wordt op 3 mei de 'persvrijheid' in de kijker gezet. Eigenlijk is het niets anders dan de wereld er aan herinneren dat iedereen wordt geacht artikel 19 van de 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens' te respecteren. Deze slaat op de vrijheid van meningsuiting en informatie en is nogal 'breed' ... Het omvat de vrijheid ‘inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm’. Beperkte en duidelijk gedefinieerde beperkingen kunnen worden aangebracht door de wet, om de rechten van anderen of de openbare orde te beschermen. Zo is bijvoorbeeld het oproepen tot racisme en andere haatspraak verboden. Ons recht op informatie is dus een basisrecht, maar misschien zou daar in deze tijden van 'fake news' en de verspreiding van soms toch erg oppervlakkig geverifieerde informatie wat aan toegevoegd mogen worden ... een recht op 'correcte' informatie zou wel leuk kunnen zijn. Maar ja, dat ligt misschien moeilijker ... de ene waarheid is de andere niet en uiteindelijk is eenieder toch uitgerust met een (al dan niet beperkte) hoeveelheid grijze massa om zelf conclusies te trekken.

Het recht op ‘correcte informatie’ is ook iets dat in de bierwereld meer dan levend is. Het is zelfs één van de kerntaken van een consumentenvereniging als Zythos vzw. Zythos streeft naar een open en eerlijke communicatie tussen brouwers en bierliefhebbers zodat je als consument bewuste keuzes kunt maken met volledige kennis van zaken.

In een zee aan (al dan niet correcte en gekleurde) informatie kan het evenwel wat moeite kosten om ‘de waarheid’ te achterhalen. Het leek ons dan ook niet totaal overbodig om enkele gepaste brouwsels aan te raden om de ‘zoektochten’ te vergezellen.

  • We maken gretig gebruik van onze eigen persvrijheid om alcoholvrij bier als ‘fake beer’ te bestempelen en starten daarmee als waarschuwing tegen ‘fake news’. Opletten geblazen, want de kwaliteit van beiden heeft de laatste jaren echt een gigantische stap vooruit gezet.
  • Bittere Waarheid van Brouwerij Het Alternatief : De waarheid is niet altijd de leukste, maar we hebben er dus gewoon recht op en met verbloemen wordt toch niet erg veel opgelost … Als het een bittere pil wordt kan deze klepper van 10% misschien wel een beetje helpen om die door te slikken.
  • Black Albert (Struise Brouwers) : De waarheid kan soms ook echt bevrijdend werken … al zou een Cuvée Delphine hier dan misschien beter op zijn plaats zijn.
  • True & False (al dan niet Barrel Aged) : Een collab van Brussels Beer Project en Brouwerij De Molen die heel duidelijk maakt dat niet alles is wat het lijkt … een blonde stout.
  • Zwanze : Dit jaarlijks ‘experiment’ van Cantillon is een ode aan het typisch Brussels ‘gezever’, de ‘small talk’, de woorden die niet perse veel (nuttige) informatie bevatten maar de stilte vullen en vaak o zo leuk zijn aan den toog. Deze is er eentje voor het moment waarop het je geen fluit meer kan schelen wat wel en niet waar is. Als het leuk en overtuigend genoeg klinkt om van achter de toog de wereld te veranderen … ook dat is een basisrecht en vorm van meningsuiting.

En dan willen we als afsluiter nog even de Belgische informatiebron bij uitstek in de bloemetjes zetten met een fris glas Belga van het Nederlandse Bolschout.