Luc De Raedemaeker & Thomas Costenoble
Proef de wereld in een glas!
De Brussels Beer Challenge brengt 's werelds beste bieren naar Turnhout.
De internationale biercompetitie ‘Brussels Beer Challenge’ viert zijn twaalfde verjaardag in Turnhout. Deze stad wordt gezien als de hoofdstad van de Antwerpse Kempen, een stad met veel cultuur, toeristische attracties en omgeven door prachtige natuur. Turnhout staat bekend om haar geschiedenis, rijke folklore en bloeiend cultureel leven: Speelkaartenmuseum, het begijnhof, het kasteel, het unieke Vennengebied, ... . Turnhout leeft, en dit door de talrijke evenementen die er jaar in jaar uit plaatsvinden. En, last but not least, voor iedereen die van gastronomie en levenskunst houdt, is dit de place to be: de vele restaurants en cafés bieden een ruime keuze met voor elk wat wils. Zo'n bruisende plek vormt het perfecte kader voor de organisatie van het belangrijkste bierevenement in België.

De Brussels Beer Challenge vindt plaats op 29, 30 & 31 oktober in het prestigieuze ‘Paterspand’ in het centrum van Turnhout. Het evenement is niet toegankelijk voor het brede publiek; proeven en beoordelen van de talrijke bieren is daar enkel weggelegd voor de vakjury. Toch is er ook aan de lokale bierkenners en -liefhebbers gedacht. Zij komen ruimschoots aan hun trekken op de Turnhoutse Bierfeesten die van 27 tot 29 oktober doorgaan in het Open Stadsatelier. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober kan je 100 bieren proeven. Diverse stijlen, zorgvuldig geselecteerde bieren, één-voor-één toppers. Op zondag 29 oktober presenteren vijf brouwerijen- waaronder veelvuldig BBC bekroonde brouwerij ‘De Lambiek Fabriek’ en lokale brouwerijen ‘Het Nest’ en ‘De Dochter van de Korenaar’ hun beste en nieuwste bieren.

Woelige tijden

De BBC verwelkomt dit jaar 1811 bieren uit 37 landen. En dit mag een geweldig succes genoemd worden. De internationale en Belgische biersector bevinden zich momenteel in een uitdagende periode. Verschillende factoren hebben een aanzienlijke impact op de industrie en de toekomst ziet er onzeker uit.

Een van de voornaamste zorgen is de inflatie. De stijgende prijzen van grondstoffen en energie hebben een directe invloed op de productiekosten van brouwerijen. Mout, hop, en andere essentiële ingrediënten worden duurder, en dit drukt op de winstmarges van de brouwerijen. Het is een situatie die wereldwijd voelbaar is. Daarnaast wordt de bierindustrie geconfronteerd met een groeiende antialcohollobby. Deze groepen zetten zich actiever dan ooit in voor strengere regelgeving en beperkingen op het gebied van alcoholreclame en verkoop. Dit heeft de sector gedwongen om haar marketing- en verkooppraktijken te herzien.

De combinatie van deze factoren heeft geleid tot een veranderend landschap voor brouwerijen in België en over de hele wereld. Ze worden gedwongen om innovatiever te zijn, zowel in productontwikkeling als in duurzaamheid, om de toenemende kosten te compenseren en tegelijkertijd te voldoen aan de eisen van de moderne consument.

Desondanks blijft bier een belangrijk cultureel en economisch element in België, en brouwerijen blijven trots op hun traditie en vakmanschap. Het is een sector die zich altijd heeft weten aan te passen en te handhaven. We zijn dan ook bijzonder blij en trost dat de brouwers hun bieren naar de Brussels Beer Challenge blijven zenden.

Foto’s © Bart Van der Perre