Yannick de Cocqueau
Restobières
is niet meer
Jammer genoeg moeten we melden dat Miss Corona weer een slachtoffer van formaat heeft gemaakt. Het alom bekende restaurant Restobières van Alain Fayt, is niet meer. De 73 jarige chef stopt ermee en daarmee verdwijnt een heel materieel deel van ons immaterieel werelderfgoed.

Restobières was een begrip, zeker in biermiddens. Toeristen kwamen er de echte typische Brusselse keuken ontdekken maar ook ‘locals’ kwamen hier geregeld voor de authentieke keuken en onevenaarbare sfeer. Alain Fayt kan gerust worden beschouwd als een van de pioniers van de ‘bierkeuken’. In de jaren ’80 was het zeker geen evidentie om een restaurantconcept volledig op bier te gaan baseren. Dat was nog absoluut niet zo ‘hip’ als het nu zou worden gezien. Alain is echter een echt ‘ketje’ met een passie voor eten, bier en het goede leven. Een passie die hij dus bijna 40 jaar vol overgave deelde met zijn klanten.

We gaan die bloempanch, stoemp, kipkap, sjoezels, … absoluut missen, maar misschien nog meer de sfeer die in het restaurant heerste. Naast een unieke chef is Alain namelijk een moppentapper en acteur. Die avonden dat hij in form was en een beetje tijd kon maken liep hij de tafeltjes rond in de vreemdste outfits om even bij het tappen van een mop poolshoogte te komen nemen bij de klant.

Nu ja, wie er nooit geweest is, weet niet wat hij gemist heeft. Wie wel het geluk had de benen te strekken onder een van de tafeltjes van de Restobières, kan alleen nostalgisch terugblikken. Wat wel zeker is, is dat we echt een monument van onze biercultuur kwijt zijn …

We zullen het missen … zijn keuken, zijn onvergetelijke zaalbereidingen, zijn fratsen, … maar tegelijk kunnen we ook vooral niet vergeten wat Alain ons allemaal gegeven heeft : BEDANKT ! Alain en heel het team van Restobières, het gaat jullie goed en tot snel rond een glas gerstenat met bijhorende zwanze !

En eentje om af te sluiten …