Luc De Raedemaeker & Thomas Costenoble
En de winnaar is… ?
Resultaten Brussels Beer Challenge 2023
De 12e editie van de Brussels Beer Challenge vond plaats van 29 tot 31 oktober in Turnhout, in het hart van de Antwerpse Kempen. De resultaten werden bekendgemaakt op maandag 20 november tijdens Horeca Expo in Gent. Dit jaar namen 1811 bieren uit 37 verschillende landen deel aan de Brussels Beer Challenge. Met 400 bieren heeft België het grootste aantal deelnemende bieren, gevolgd door Italië (224), Frankrijk (158), de Verenigde Staten (143), China (133), Brazilië (128) en Duitsland (103). Opmerkelijk is ook de uitzonderlijke deelname dit jaar van bieren uit Ghana, Ecuador, Zuid-Korea, de Democratische Republiek Congo, Libanon en Mali.

Ceci n’est pas une bière

Een Brusselse brouwerij levert het beste Belgische bier van de competitie, en behaalt zo de Prik & Tik Trophy. De brouwerij Surréaliste, gevestigd in het hart van de Dansaertwijk, heeft een gouden medaille gewonnen in de categorie ‘Session IPA’ en de titel van beste Belgische bier van de competitie behaald. Een verrassing van formaat voor deze brouwerij,amper 3 jaar geleden opgericht te midden van de COVID-crisis, die het winnende bier, Dance Rave Dance, aanbiedt… in een blikje.

Belgische Tripels aan de top!

Tripel is een bierstijl van Belgische oorsprong. Deze bieren hebben  een rijke en complexe smaak,, zijn fruitig, gekruid, meestal zoetig, met een hoog alcoholpercentage en een frisse carbonatie. Er waren zo’n honderd Tripels ingeschreven. De concurrentie was dus niet min! De meerderheid van de bieren was Belgisch (51), maar ook andere landen deden hun Tripel in het zakje, zoals Frankrijk, Nederland, de Verenigde Staten, Italië, maar ook China, Turkije en Brazilië. Wat de resultaten betreft : België behoudt zijn greep op deze belangrijke categorie dankzij brouwerijen zoals Scheldebrouwerij (gouden medaille voor de Zeezuiper), Wilderen en Omer (zilveren medailles voor respectievelijk de Tripel Kanunnik en Tripel Lefort) en St Bernardus en Caulier (bronzen medaille voor respectievelijk St.Bernardus Tripel en Paix Dieu).

Resultaten: https://results.brusselsbeerchallenge.com/nl

Foto’s © Bart Van der Perre