SINTERKLAAS

Wie zoet is krijgt lekkers

De viering van Sinterklaas gaat terug tot de bisschop Nicolas van Myra die na zijn dood op 6 december 342 heilig werd verklaard en schutspatroon van de zeevaarders werd. Behalve de datum en het feit dat de Sint met de boot komt, is er evenwel niet veel verwijzing naar de oorspronkelijke heilige meer over. Sinterklaas is nu vooral een groot kinderfeest! Hoewel … in de laatste jaren is wel gebleken dat het ook voor volwassenen zwaar ‘geladen’ kan zijn.

Zo raast er al een paar jaren een negatieve wind rond de personage van Zwarte Piet. De domme kleurling die in een onderdrukte positie wordt gezet. We gaan hier geen uitspraak doen over het al dan niet terecht aanklagen van de ‘problematiek’, maar m.i. is Zwarte Piet vooral de grote held van de kinderen. Wie heeft er nu dat lekkers bij? De Sint niet hoor. Het zijn de pieten die door de schoorsteen kruipen om die schoentjes te vullen terwijl de grijze man op het dak blijft zitten. Erger nog, bij ons moest er bovendien een wortel en een pint voor de haard liggen om den ouwe en zijn paard te plezieren. Hij zal wel niet veel aan die wortel hebben zitten knabbelen de sloeber. Let dus maar op voor die bierkelder. Zwarte Piet blijft daar mooi af dus van hem heb je niets te vrezen. Waarom moeten ze die arme jongen het nu dan lastig maken. Hij moet zich omkleden en zelfs een paar ingrepen ondergaan om zijn huidskleur te veranderen … laat die vent met rust, zijnen baas is veel minder betrouwbaar.

Swat, het hang dus gewoon af van hoe je de zaken bekijkt en we houden het dus misschien beter gewoon op een commercieel goed uitgemolken kinderfeest waar we ons eens goed kunnen laten gaan met al dat lekkers dat vannacht naar ons huisje zal worden gebracht. En nu ik oud genoeg ben zal de Sint in ieder geval achter zijn bier kunnen fluiten, daar geniet ik zelf van. De ideale gelegenheid om nog eens een Zwarte Piet (die ondertussen veranderde naar een Brusseleir maar nog steeds even zwart is) van Brasserie de la Senne te kraken … Santé en een leuk sinterklaasfeest gewenst!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend