Yannick de Cocqueau
Straffe Hendrik Wild
2021
We zitten nog steeds in een periode in dewelke het niet altijd eenvoudig is om een bier te lanceren met de toeters en bellen die het verdient en dat is uiteraard jammer. Voor de 2021 versie van de Straffe Hendrik Wild is dat ook zo, hoewel die lancering toch best opgemerkt wordt ... je kunt er namelijk best weer meteen een mooie voorraad van opslaan en ... wegzetten.

Inderdaad, wegzetten in de kelder en even af blijven. Het is eigenlijk vrij eenvoudig en het is een gewoonte die je moet nemen … telkens rond april komt de nieuw versie van de Straffe Hendrik Wild op de markt (als de brouwer ze rijp genoeg acht). Het is dan de truc om er een voorraad van in te slaan waar je ongeveer een jaar mee toekomt en die in de kelder weg te zetten. Doorheen het jaar kom je niet aan die stock maar geniet je rustig van het voorraadje dat je het jaar ervoor hebt aangelegd. M.a.w. we hebben nu voor een jaar Straffe Hendrik Wild 2021 in de kelder gelegd, zijn ondertussen bijna door onze voorraad 2019 en kunnen dus rustig aan starten met de flessen 2020 terwijl de 2021 wat verder rijpt en we richting de versie 2022 gaan. ‘Keldermanagement’ of zoiets …

Nu ja, het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wij hebben hem nu liever net iets meer ‘gerijpt’. Straffe Hendrik Wild is een wilde variant van de bekende Straffe Hendrik Tripel. Het bier wordt hergist met ‘Brettanomyces’ gist, wat zorgt voor aparte fruitige aroma’s die harmoniëren met de aromatische hopvariëteiten van de Tripel. De wilde gisten geven het bier een langere natuurlijke houdbaarheid maar vooral ook een uitgesproken smaakevolutie over de jaren heen. Het bier heeft een langere rijping op fles nodig voordat het vrijgegeven kan worden en naar onze bescheiden mening nog wat extra alvorens hij voor ons echt op dronk is. De bittere hoparoma’s worden zachter, terwijl de wilde gisten verder werken en extra fruitige en bloemige aroma’s vormen. De gist blijft ook restsuikers opeten voor een wat drogere afdronk. Na zo’n jaartje is hij daarom naar onze mening nog wat frisser en evenwichtiger. Het is een beetje zoals met Orval (en wel wat andere zaken in het leven) : sommige hebben ze liever jong, anderen dan weer wat rijper.

Is het jonge bier meer jouw smaak? Wel dat is wel heel snel gecontroleerd … Je hoeft gewoon meteen een flesje open te trekken en als het meteen van ‘woaw’ is, dan hoef je natuurlijk geen jaar te wachten.