STRAFFE HENDRIK X-MAS BLEND

Nu ook in België

Sinds 2010 verzacht brouwerij De Halve Maan onze winteravonden met de Straffe Hendrik Quadrupel, een rijk, intens donker en alcoholisch bier vol smaak. In 2012 kwam daar al meteen een houtgerijpte versie van op de markt, de Heritage. Jaarlijks rond november komt zo de ideale blend van de brouwers op de markt, de beste vaten in de perfecte verhouding vermengd tot een harmonieus geheel waarin de houttoetsen en tannines mogen schitteren. Minder geweten is waarschijnlijk dat er sinds 2017 ook een ‘gulden middenweg’ bestaat … de X-mas Blend.

Nu ja, minder geweten bij ons dan toch want de blend kwam er op vraag van de Amerikaanse markt en ging dan ook de oceaan over. Maar ‘beer communities’ zouden geen ‘beer communities’ zijn als dat uiteraard ook ter ore kwam van de Belgische markt, de fans dat hier ook wel eens wouden proeven en de vraag steeds dwingender werd.

De X-Mas blend houdt perfect het midden tussen de Quadrupel en de Heritage. Daar waar de Heritage 100% houtgerijpt is wordt er voor de X-Mas een deel jonge Quadrupel mee in de blend betrokken. Het vat gerijpte deel wordt zorgvuldig door de brouwmeester geselecteerd en wisselt van jaar tot jaar. Daar het nieuwe vaten van Amerikaanse en Franse origine kunnen zijn als hergebruikte tonnen van Whisky, Rum, Bordeaux, Calvados, etc. zal de uiteindelijke smaak afhangen van de selectie van het jaar. Het vrij droge en tanninerijke bier uit de vaten wordt in ieder geval steeds mooi aangevuld met de ronde smaken (nootjes, stroop, winterse kruiden) van het jonge bier.

Een harmonieuze maar best krachtige blend die vanaf nu dus in beperkte oplage beschikbaar is bij Colruyt. Het is een bier dat verder zal evolueren en die je volgens de brouwer toch zeker zo’n 5 jaar in de kelder kunt weg leggen. Niet aarzelen om van de korting per 3 flessen te genieten !

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!