Bier Grand Cru
Tentoonstelling: Bier
Amsterdam, stad van bier en brouwers
Het Amsterdam Museum reikt ons een prachtige overgang van BGC#17 naar BGC#18 aan. We hebben het in ons huidig nummer uitgebreid over 'Bier en Kunst' en in ons volgend nummer wordt de rode draad 'Buren'. En nu geeft het museum ons nog een reden om uit te kijken naar het einde van de lopende Covid-maatregelen ... dan start namelijk een tentoonstelling over bier, al eeuwenlang de brandstof van de hoofdstad van onze noorderburen. Veel Amsterdamse burgemeesters waren brouwers, brouwerijen als Heineken zijn er ooit begonnen en vandaag de dag telt de stad maar liefst 45 bierbrouwerijen. In Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers kom je alles te weten over de biergeschiedenis van de Nederlandse hoofdstad, inclusief bredere context en kritische terzijdes. Aan de hand van cultuurhistorische voorwerpen, zowel hedendaagse als oude kunst en archeologische topstukken wordt verteld over het brouwproces, de beeldvorming rondom bier en de cafécultuur die sinds de 17e eeuw is ontstaan. Een tocht langs bekende én minder-bekende lokale brouwers als De Prael, Kleiburg, Mokums Mout, Walhalla, Zuidas Bier, Bruut, Gebrouwen door Vrouwen, Brouwerij ’t IJ, Oedipus en uiteraard grote speler Heineken

Evenementen

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling organiseert het Amsterdam Museum diverse activiteiten rondom bier en brouwers. Zo worden er lezingen gegeven over onder andere alcoholarm brouwen, lanceert Gebrouwen door Vrouwen het boek ‘Van brouwhobby tot succesvol biermerk’ en worden er bierproeverijen onder leiding van biersommeliers aangeboden.

Gelegenheidsbier

In het historische pand van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat werd ten tijde dat er een klooster en later burgerweeshuis zat al bier gebrouwen. Het was dan ook maar logisch dat het Amsterdam Museum bij deze tentoonstelling ook een eigen bier zou voorzien. Een New England IPA van Brouwerij Troost in een limited-edition-vormgeving ontworpen door ontwerpbureau Thonik. Leuke blikjes die je in de museumwinkel kunt aanschaffen. Ideaal voor de verzamelaars. De bierliefhebber zal beter aan zijn trekken komen in het museumcafé waar je de bezoekervaring gepast kunt afsluiten bij een fris glas van deze NEIPA.

De tentoonstelling zal te zien zijn tot en met 6 september 2020 maar gezien de start van de expo wat ‘corona-vertraging’ oploopt zou ook die datum natuurlijk wat kunnen schuiven.

Cover © Amsterdam Museum

Tableau van keramische tegels met uitzicht op de Amsterdamse bierbrouwerij de Gekroonde Valk, door Plateelbakkerij de Distel 1908, collectie Nederlands Tegelmuseum, Otterlo