Yannick de Cocqueau
Ter Dolen Winter
Ons Wekelijks Bier
Gisteren ging de winter officieel van start. Dit is een vaste datum maar valt eigenlijk niet altijd precies samen met de start van de meteorologische winter, zijnde de winterzonnewende. Tijdens de winterzonnewende op het noordelijk halfrond staat de noordelijke as van de aarde het verst van de zon weg gekeerd – waardoor het het minste daglicht krijgt. Op dat moment valt dus de kortste dag van het jaar op het noordelijk halfrond en kunnen de dagen weer beginnen te lengen (tot aan de zomerzonnewende). Op het zuidelijk halfrond is dat dan precies het omgekeerde."

De bewegingen van al die hemellichamen vallen niet precies samen met onze kalender, waardoor we af en toe met schrikkeljaren moeten werken etc. en zo valt het begin van de winter eigenlijk vandaag. Vanaf vandaag gaan we dus richting ‘lichtere tijden’ en krijgen we er gemiddeld 3 minuten zonnelicht per dag bij. Tenzij u dus somber van gemoed zou zijn, valt dit alleen maar toe te juichen en daar drinken we dan ook eentje op. Een winterbier, uiteraard!

Je vindt ze in veel verschillende kleuren, maten, smaken, … wij kiezen er eentje dat vooral uitblinkt door balans. Een lekkere winterwarmer waarin noch de alcohol, noch de kruiden teveel ‘in your face’ zijn. Zo eentje dat blijkbaar ook in de smaak wist te vallen bij de professionele jury van de Brussels Beer Challenge… Geniet er van!

Bier: Ter Dolen Winter

  • Brouwerij: Ter Dolen (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 9,1 %
  • Zicht: Heldere kastanjebruine kleur met een wat rodere gloed. Fijn stabiel schuimkraagje.
  • Geur/aroma’s: Karamel. Gedroogd donker fruit (rozijntjes) en wat rijpe rode bessen. Een verrassend vleugje dat aan kokosnoot doet denken en het best complex maakt.
  • Smaak: Zoete start. Karamel. Marmelade. Zacht maar fris koolzuur. Opkomende bitterheid die niet helemaal doorbreekt maar mooi geïntegreerd zit en doorvloeit naar de bitterzoete afdronk met subtiel kruidige toetsen (kaneel). Net droog genoeg en licht alcohol warmend.
  • Foodpairing: Wildpaté, couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen, wentelteefjes.

Foto © Bart Van der Perre