Bier Grand Cru
THE BREWER’S PLAYGROUND
HET CREATIEF BRUGS BIERLAB
Bij de inhuldiging van brouwerij Bourgogne des Flandres Brugge in november 2015 werd duidelijk dat hier, na verloop van tijd, méér dan Bourgogne des Flandres alleen gebrouwen zou worden. De brouwinstallatie van 10 hectoliter leent er zich immers toe om kleinere volumes te produceren. Eigenaar Anthony Martin, knijpt bewust af en toe een oogje dicht en laat huisbrouwer Thomas Vandelanotte - onder begeleiding van de ervaren meester-brouwer Willem Van Herreweghen - creatief aan de slag gaan in zijn eigen 'bierlab'. Een experimentele 'bierspeeltuin' waarin Brouwer Thomas zijn inspiratie de vrije loop kan laten en waar hij - naast experimenten op basis van Bruinen Os (de basis voor Bourgogne des Flandres) - eigen recepturen creëert, door toevoeging van onverwachte ingrediënten zoals bloedappelsien, koriander, vanille, viooltjes, rozenblaadjes, chilipepers, ... tot en met het recycleren van de kerstboom in de brouwketel. Het resultaat is een reeks van verrassende bieren, eenmalige en dus beperkte producties die rechtstreeks van de lagertank naar de klanten in de 'brew pub' gaan.

Voor het eerst worden nu ook twee nieuwe bieren gebotteld in 1500 flessen, bestemd voor de verkoop. Het gaat om bieren die ruim twee jaar gerijpt zijn in wijn- of lambiekvaten, en de namen Angie en Rosie kregen. Brouwer Thomas gebruikt zijn inspiratie immers niet alleen om originele combinaties te maken, maar laat samen met het hele Brugse team ook zijn creativiteit de vrije loop als het op de naamgeving van de brouwsels aankomt. Muziek is daarbij een vaste inspiratiebron. Zo liet hij zich voor de naamgeving van de eerste gebottelde brouwsels inspireren door de Rolling Stones en AC/DC maar ook de andere bieren uit de ‘speeltuin’ kregen namen gebaseerd op muziekklassiekers.

IMG_20190523_105057674

Angie en Rosie

Brouwer Thomas licht toe: “Alles is gestart toen we terug waren in Brugge. De brouwerij moest getest worden, en het recept ook licht aangepast aan de nieuwe installatie. Omdat we ook tonnen nodig hadden om alles aan te kleden voor bezoekers, en ik er enkele zeer interessante zag binnen komen, begon ik te werken aan kleine extra testjes. Zo was er een gebruikt wijnvat van wijnhandel Feys Van Acker dat we mochten gebruiken en waarin nog ongelooflijke aroma’s aanwezig waren. Te goed om er een ’tafel’ van te maken en dat kan Rosie nu beamen.”

De Brewer’s Desire Wine Barrel Aged (Rosie voor de vrienden), was geboren: een stevig, vineus en fruitig bier, door de toevoeging van bosbessen en frambozen, met een alc. 12.8 % vol.

“Omdat ik in een testfase ook kon spelen met het recept, heb ik ook een brouwsel gemaakt van de Bruinen Os, volledig volgens de technieken die we kennen van het brouwen van Lambiek. Een lange kooktijd, overjaarse hop, een aangepast maischschema, … Ik kon ook direct na het brouwen gebruik maken van vers leeggemaakte lambiekvaten, waardoor ik het aangepaste recept ook kon laten verder gisten op de wilde bacteriën en gisten die nog aanwezig waren in het vat.”

Het resultaat? Angie ofte de Brewer’s Desire Lambic Barrel Aged, een amberkleurig, licht zurig bier, cognac-achtig qua aroma van alc. 11.5 % vol.

Twee stevige kleppers en echte degustatiebieren, gebotteld in flesjes van 37,5 cl, die vanaf deze zomer te koop zijn in de regionale speciaalzaken en Brugse cafés. Snel zijn zal wel de boodschap zijn want er zijn maar 1500 flesjes van elk en daar hebben wij er alvast wat van soldaat gemaakt. Wie achter het net zou vissen kan zich sowieso troosten met het feit dat dit maar het begin is van een lang verhaal en er zeker nog veel meer varianten komen.