Yannick de Cocqueau
Tien kleine …
Brouwertjes
'Craft beer' heeft ook in Spanje en dan zeker in Catalonië (Barcelona) een gigantische boom gekend. De Balearen, hoe 'Catalaans' ze ook zijn, kennen toch een ietwat andere dynamiek. Een bezoekje aan het grootste van de eilanden, Mallorca maakt dat vrij snel duidelijk. Gezien de eilandengroep bovendien een vrij populaire vakantiebestemming is voor eenieder die op zoek is naar de zon, is het misschien ook gewoon interessant om te weten wat er te rapen valt om onder die zon niet uit te drogen.

Met welgeteld tien zijn ze, de kleine ‘artisanale’ brouwerijen op het eiland Mallorca. Voor een bevolking van net geen 900.000 koppen is dat niet bijster veel zeker gezien er in de zomer minstens vijf keer zoveel dorstige kelen op het eiland vertoeven. Als je dan ook weet welke schaal deze brouwerijen hebben dan merk je dat het al helemaal een druppel in de zee is. Ik ging op bezoek bij Forastera, een van de grotere kleintjes om even poolshoogte te nemen.

IMG_20191211_175730767

Het gesprek met Sven Gohdes begint al naar mijn zin. Hij steekt van wal met een afkeer voor overdreven ‘geek’ gedrag en geeft meteen mee dat hij daar dan ook niet op wil inspelen. Hij gaat niet zo ver dat ‘geeks’ niet welkom zouden zijn in de brouwerij, maar de voorwaarde is wel dat ze dan komen om van zijn bier te drinken en te genieten en niet enkel om het te raten en te fotograferen. Een man met uitgesproken (af en toe wat ongenuanceerde) meningen die hem zeker niet enkel vrienden in de bierwereld bezorgen. Een mentaliteit die perfect past bij eilanden waar wel vaker een ‘we do it our way’ gedachte heerst.

Nu ja, we waren eigenlijk al verwittigd … Forestera betekent niet voor niets ‘buitenstaander’ in het Mallorquin (plaatselijk dialect van het Catalaans) en heeft dus duidelijk niet enkel te maken met de Duitse afkomst van de brouwer, maar blijkbaar ook met zijn ambities en visie op de bierwereld.

Sven ligt aan de basis van de Berlijnse ‘huisbrouwerij’ Hops & Barley en het is in zekere zin een beetje ‘door omstandigheden’ dat hij nu samen met zijn partner Marta een al even kleinschalige brouwerij runt in warmere oorden. De eerste jaren werd net naast de hoofdstad Palma gebrouwen, maar plaatsgebrek bracht hen naar Alaró waar ze eerlijk gezegd nog steeds achter de feiten lopen. Met hun kleine installatie en gisttankjes van amper 200 liter kunnen ze absoluut niet aan de vraag voldoen. Gelukkig stond bij mijn bezoek wel een nieuwe installatie klaar met bijhorende cilinder conische tanks die zou moeten toelaten de productie te verdubbelen tot zo’n … 800 hectoliter. Of dit zal voldoen is maar de vraag, maar ze willen zich ook niet ‘vergalopperen’ en de zaken te groot zien. Investeringen gebeuren in functie van de inkomsten, wat een snelle groei zeker niet bevordert, maar wel van een gezonde bedrijfsvoering getuigt waarvan enkele van de ‘gold diggers’ in de brouwwereld misschien nog iets zouden kunnen opsteken.

Forestera staat voor bieren die niet te alcoholisch zijn, evenwichtig en vlot drinkbaar. Vrij ‘Duitse’ bierkenmerken en het type bier dat Sven zelf graag heeft. Het is vooral ook erg geschikt voor de plaatselijke markt die je gerust nog als jonge biermarkt kunt bestempelen. Een bier in Mallorca moet vooral lekker fris zijn en de dorst lessen. IPA is uiteraard ook hier enorm populair maar maak het niet te extreem. De ‘klant’ heeft er wel van gehoord, weet dat het ‘hip’ is en wil het proberen, maar is meestal nog niet voldoende ‘geïnitieerd’ voor al te extreem biergeweld. Smakelijk bier dat onder de Mallorcaanse zon vlotjes binnen gaat, dat is het doel en ze slagen daar wonderwel in.

De bieren die ik te proeven kreeg waren stuk voor stuk evenwichtig, niet te zwaar, droog en vooral ook brouwtechnisch perfect in orde. Exact wat je nodig hebt na een dagje wandelen in de prachtige ‘Serra de Tramuntana’ waarvan Alaró aan de voet ligt.