Yannick de Cocqueau
Toer de Geuze
at home
Eerder dit jaar kondigde de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) aan dat er omwille van de coronamaatregelen in 2021 geen fysieke editie zou plaats vinden van de Toer de Geuze. In de plaats daarvan heeft HORAL samen met Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Vlaanderen de schouders gezet onder een virtuele editie van dit populaire tweejaarlijkse bierevenement. In combinatie met een bierbox en de Megablend 2021, een speciale Oude Geuze, wordt zo aan bierliefhebbers in binnen- en buitenland een informatief en belevingsvol alternatief aangeboden.

Deze virtuele Toer de Geuze zal grosso modo uit twee grote delen bestaan:

Als opwarmer komen in de loop van de maand april inspirerende video’s online op de website van de Toer de Geuze. Filmbeelden over datgene wat lambiekbieren zo uniek maakt in de bierwereld en een voorstelling van alle deelnemende brouwerijen en stekerijen. Op 1 en 2 mei vinden dan de ‘Toer de Geuze At Home Live Sessions’ plaats. Bierliefhebbers kunnen dit tweedaags evenement via een livestream op de Toer de Geuze-website volgen. Aan het interactief programma zullen alle HORAL-leden deelnemen en vragen beantwoorden van geuzeliefhebbers wereldwijd. De livestream-uitzending zal dan ook in het Engels verlopen, om een zo groot mogelijk internationaal publiek aan te spreken.

Om de beleving tijdens het bekijken van de video’s en de live sessies zo optimaal mogelijk te maken, werd ook een Toer de Geuze At Home Box gecreëerd. Die bevat naast een krantje en 9 flessen Oude Geuze van 37,5 cl afkomstig van Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Tilquin, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel en Timmermans, ook een beleefbon ter waarde van €10 aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant. De box is verkrijgbaar via de Delhaize-supermarkten en tal van gespecialiseerde drankenhandels (o.a. Prik & Tik). Exclusief op de Belgische markt dus (of af te spreken met een Belgische ‘verzender’ voor de goede verstaander). Maar samen met die beleefbon (meer info op de website van Toerisme Vlaams-Brabant) is dat nog een extra reden om vanaf dat het kan weer naar België af te reizen.

En dan de kers op de taart … In de aanloop naar de Toer de Geuze 2021 hadden de HORAL-leden vorig jaar reeds alle nodige voorbereidingen getroffen voor het maken van een Oude Geuze Megablend, een traditie sinds de Toer de Geuze 2009. Toen duidelijk werd dat er dit jaar geen fysieke Toer de Geuze zou zijn, werd binnen HORAL overlegd wat er met de Megablend moest gedaan worden. Uiteindelijk besliste de raad van bestuur om de HORAL Oude Geuze Megablend toch nog dit jaar te lanceren. Uniek aan de Megablend 2021 is dat voor het eerst in het bestaan van de vereniging alle HORAL-leden voor deze Limited Edition lambiek ter beschikking stelden. In verschillende hoeveelheden weliswaar, maar iedereen droeg dus zijn steentje (of kiezel) bij. De officiële voorstelling zal plaatsvinden op 30 april 2021 bij de producenten en vanaf 3 mei zullen de flessen ook verkrijgbaar zijn bij de gespecialiseerde drankenhandels… als kers op de ‘Toer Taart’ dus.

Goed nieuws is ook dat deze virtuele editie niet betekent dat we weer twee jaar gaan moeten wachten op een volgende editie … bedoeling is om op zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022 effectief weer LIVE te gaan !!!

www.toerdegeuze.be – www.toerismevlaamsbrabant.be

“Lambiek en geuze zijn door en door plaatselijke producten uit het Pajottenland en de Zennevallei, maar ze begeesteren bierliefhebbers van over de hele wereld. De Toer de Geuze is elke keer opnieuw een hoogmis voor deze unieke bierstijl, die ambachtelijke brouwers en stekers, fiere bewoners, en gepassioneerde biertoeristen met elkaar verenigt. Ook in digitale tijden moeten we de troeven die Vlaanderen zo uniek maken in de wereld blijven uitspelen. Via Toerisme Vlaanderen zet ik vol overtuiging mijn schouders onder deze virtuele ‘Toer de Geuze At Home’. Samen met Toerisme Vlaams-Brabant en met HORAL maken we er ook dit jaar een succes van.”
Zuhal Demir, Vlaams minister van toerisme

“Lambiek, Geuze, Kriek en Faro. Zeg alsjeblieft geen ‘bier’ tegen onze geuze, maar wel de ‘godendrank van ons Pajottenland en de Zennevallei’. Geuze drink je niet, maar beleef je. De eerste slok is zerp en de tweede die doet smaken naar meer. Zo stellen we vast dat lambiekbieren ons terugvoeren naar waar het in het leven allemaal om draait: eenvoud en authenticiteit. En dit allemaal samengevat in één glas. Of om het met de woorden van de in Pamel wereldberoemde groep Arjaun te zeggen: ‘Laat ons drinken op morgen, op gisteren en flees, vivan de gees’.”
Gunter Coppens, gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Toerisme Vlaams-Brabant

Toer de Geuze At Home from HORAL vzw on Vimeo.