Yannick de Cocqueau
Tournée Locale
Bierbeleving in de Westhoek
Tijdens 'Tournée Locale, bierbeleving in de Westhoek', worden er van augustus tot eind oktober 2017 tal van activiteiten in het teken van bier georganiseerd, met als hoogtepunt de Open Brouwerijendag op zondag 24 september.

In de Westhoek wordt zo goed als alle Belgische hop geteeld en dit sinds eeuwen. Een 30-tal jaar geleden ging de teelt evenwel pijlsnel achteruit. In een vrij korte periode slonk het areaal van een goede 1000 hectare naar minder dan 150. Een arbeidsintensieve sector nu eenmaal niet echt een goed plan België. Als je daar dan nog eens sterk variërende verkoopprijzen, een mislukte oogst, dalende vraag, … aan toevoegt, snap je wel dat velen het voor bekeken hielden. Niemand staat te springen voor keihard werken voor spek en bonen.

Gelukkig zijn er evenwel diehards die nooit opgeven. Door de zure appel blijven bijten en hopen op betere tijden. De doorzetters kregen uiteindelijk gelijk. De verhoopte kentering kwam wel degelijk. Consumenten waren de vervlakking van de smaak van bier beu. Zoet was niet meer ‘de’ toekomst en (o.a. onder impuls van wat over de plas gebeurde) hop werd weer als een volwaardig ingrediënt van bier gezien dat niet enkel moest worden gebruikt omwille van de bacteriostatische en schuimbevorderende eigenschappen. Hop is een smaakmaker waarmee de brouwer naar believen kan spelen tot groot jolijt van de consumenten. De vraag steeg weer evenals de prijzen en de hoptelers kregen plots wat ademruimte en licht op het einde van de tunnel. Tegelijk was hier bij ons het bewustzijn gegroeid dat je zo’n erfgoed niet zomaar kon laten verdwijnen met meer en meer initiatieven om de Belgische hopindustrie weer een duwtje in de rug te geven en te herwaarderen.

museumzondag_plukfeesten

Net als weleer is het leven in de Westhoek dan ook weer net iets meer het ritme van de hopteelt gaan volgen. Niet dat de eerste schooldag nog wordt verschoven omwille van de nood aan arbeidskrachten op de velden voor een snelle oogst, maar als er een project als Tournée Locale wordt gelanceerd is het wel logisch dat het doorgaat wanneer de hop op zijn mooist staat. Vorige zondag was er al een bierfestivalletje rond biologisch bier midden in de hopvelden en dit weekend wordt het oogstseizoen echt op gang getrokken met de plukfeesten in het Hopmuseum, het kloppend hophart van Poperinge. Plukken zoals weleer en uiteraard combineer je dit best met en bezoek aan een van de hopbedrijven om ook te zien hoe het er vandaag aan toe gaat.

Na de drukte van de oogst is het tijd om de hop een eindje verder op haar parcours te volgen … verwerkt in bier. Het hoogtepunt van Tournée Locale wordt waarschijnlijk de Open Brouwerijendag ! Op zondag 24 september stellen niet minder dan 10 brouwerijen uit de Westhoek gratis hun deuren open voor het grote publiek. Je bent er welkom voor een bezoek tussen 10u en 17u. Na elk bezoek krijg je een gratis proevertje er bovenop. De dag wordt afgesloten met een uniek en gratis optreden van Jean Blaute in het Hopmuseum Poperinge. Let wel, het aantal personen per bezoek is beperkt. Reserveren op voorhand is dus verplicht!

Na deze topdag blijft Tournée Locale nog leven in de brouwerij brengen met tentoonstellingen, proeverijen, tentoonstellingen, brouwerijfeesten, bezoeken, … je vindt een algemeen overzicht van alle evenementen op de projectwebsite.

Kortom, de volgende tournée is zeker en vast voor de Westhoek!

bezoek_onze_brouwerijen