Yannick de Cocqueau
Troost
Ons Wekelijks Bier
1 september, het is weer zover ... de zomervakantie is officieel voorbij. Vandaag kiezen we er dan ook voor om wat Troost te brengen in Ons Wekelijks Bier. We gaan vreemd en gaan over de grens ons gram halen bij de Amsterdamse brouwerij Troost. Hun 'Barleywine' is een vaste waarde waarop we steeds kunnen terugvallen. Een bier waarvan de kwaliteit en de smaak meermaals werd erkend met als kers op de taart de gouden medaille op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge.

Mocht u meer nodig hebben dan deze prachtige barleywine, dan kan het misschien helpen om te vernemen dat bijna al onze buren (Wallonië, Nederland, Duitsland, …) er al een tijdje terug aan begonnen zijn. We hebben het dus nog zo slecht niet. Het leuke aan een 1 september die op een vrijdag valt is dat het dus meteen weer weekend is. Troost is dus misschien niet zo hard nodig, maar welk belang heeft dat nu … bier drink je nu eenmaal toch gewoon omdat het genieten is en niet omdat je het ‘nodig’ hebt. Steek die BBQ dus nog maar eens aan, alsof de zomervakantie nog een weekend lang blijft verder duren en geniet van dit pareltje, deze vloeibare Troost.

Bier: Troost Barleywine

  • Brouwerij: Brouwerij Troost (NL)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 9,0% ABV
  • Kleur: Diep koper-amber. Licht wazig. Fijn laagje schuim, maar wel redelijk stabiel.
  • Geur/aroma’s: Wat ingetogen neus. Karamel. Ronde fruitige esters. Gedroogd donker fruit. Grassig en licht harsig hop aroma.
  • Smaak: Rond, vol en zoetig (karamel). Geroosterde nootjes. Verfrissend koolzuur. Goed gedoseerde en mooi geïntegreerde bitterheid die doorvloeit naar een ietwat drogere afdronk met enige alcoholwarmte. Rijk, maar evenwichtig en zoetigheid is van de goede soort (alcoholisch).
  • Foodpairing: Herbie Fenegriek (Hinkelspel), hammetje met mosterdsaus, geroosterd vlees (BBQ!), abrikozentaart met geroosterde amandelen.