TROPICAL

We blijven ze met plezier afnemen die mooie zonnige dagen waar het kwik nog eens losjes de twintig voorbij spurt. Het geeft ons nog eens de gelegenheid de tropische tour op te gaan en dat kan met geen enkel bier beter dan met een New England IPA, een exotische ‘fruitbom’ … zonder fruit.

We hebben zo’n vermoeden dat die KEREL van VBDCK een rechtstreekse lijn heeft met het KMI of serieus heeft zitten lobbyen bij de Frank om zo ongeveer samen met de lancering van hun New England IPA een ‘Indian Summer’ te krijgen. Wie lanceert er anders een ‘NEIPA’ terwijl we de winter ingaan? Nu, ons hoor je niet klagen, het komt als gegoten en zo’n licht, fruitig bier gaat er wel altijd in. Maar wat moet je je bij een New England IPA in godsnaam voorstellen?

De stijl is zo’n jaar of vijf geleden echt beginnen boomen in het wereldje van het craft beer. Elke brouwerij moest plots zo’n bier in haar gamma hebben, de benaming NEIPA verkocht goed. Probleem is dat een bier ook af en toe wat snel in die categorie werd geduwd en de naam meer en meer synoniem bleek te worden voor ’troebel’ (lees melkachtig, er meer uitziend als een giststarter dan als een bier). Dat is het dus niet …

Een NEIPA mag gerust wat troebel zijn, maar dat is zeker niet het hoofdkenmerk en giststarters onder die naam verkopen is al helemaal uit den boze. De troebel komt gewoon van een abnormaal overdreven dry hopping en daar komen ook de overige kenmerken van. Het accent ligt niet zozeer op de hopbitterheid, maar des te meer op de aromatische hopcomponenten. Een NEIPA is dan ook doorgaans wat minder bitter dan klassiekere IPA’s en wordt gedomineerd door stevige aroma’s van exotisch fruit (ananas, mango, passievrucht, citrus) afkomstig van ‘Nieuwe Wereld’ aromahoppen. Dit zorgt er nog voor dat je de onderliggende bitterheid wat minder gewaar wordt en soms bijna het gevoel hebt een ‘multivitamine’ vruchtensap aan het drinken bent. Een goede NEIPA heeft toch nog voldoende bitterheid om de fruitige, zoetige kantjes te counteren en alles weer in evenwicht te brengen.

De KEREL New England Session IPA heeft nog als bijkomend voordeel dat het de laagalcoholische kenmerken van een Session IPA heeft (2,5% alc.vol.). Een erg dorstlessend bier, vol smaak, super exotisch en prachtig op een terrasje met een exotisch slaatje. Om er voor te zorgen dat je meteen aan de slag kunt zijn we het niet te ver gaan zoeken … met dank aan de online recepten van Colruyt : www.colruyt.be/nl/recept/rijstsalade-met-kokos-en-mango

Nog een flesje van die nieuwste KEREL er bij ontkurken en het weekend kan beginnen!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend