Luc De Raedemaeker & Yannick de Cocqueau
Vacherin Mont-d’Or & Bertinchamps Triple
De Vacherin Mont-d'Or is echt een seizoenskaas die enkel tussen half augustus en half maart gemaakt wordt in het Jura gebergte. Deze Zwisterse kaas wordt al meer dan 100 jaar met veel liefde handmatig en met enkel kraakverse melk bereid. De producenten in het kanton Vaud, hebben met de tijd de kneepjes van het vak dus zeker vast en de kaas kunnen perfectioneren tot het pareltje dat het nu is. De rijping is cruciaal en gebeurt op sparrenhout. Het geeft de kaas zijn typisch aroma en smaak met een lichte bitterheid van de tannines in het hout. De Vacherin is een romige zachte kaas die wijd inzetbaar is, zowel warm als koud. Gewoon uitlepelen uit zijn doosje biedt misschien nog steeds het grootste genot.

We pairen deze bergkaas aan een Belgische Tripel van de Brasserie Bertinchamps. Deze amberkleurige en licht troebele tripel is vrij zoet, met een mooie bittere afdronk. Het bier is vol, rijk, verfrissend en subtiel gekaramelliseerd. De zoetheid wordt gecounterd door een discrete bitterheid.

De pairing met de kaas zit in het register ‘harmonieus’. De kracht van de tripel past mooi bij de jolige inborst van de kaas en bij de aanwezige tannines afkomstig van het sparrenhout. De zoetheid en de karamel sluiten mooi aan bij de zachte zuivel.