VIJGEN NA PASEN

Wat met Kerstbier?

Veel brouwerijen kiezen om commerciële redenen al voor de benaming ‘Winterbier’ in plaats van ‘Kerstbier’. Sommigen blijken het namelijk moeilijk te hebben om na de Kerstperiode nog een Kerstbier aan de gasten voor te schotelen. Het oogt alsof je ‘ouwe rommel’ nog probeert kwijt te geraken terwijl dit uiteraard geenszins het geval is. Die Kerstbieren zijn doorgaans nu net heel mooie bewaarbieren. Met een winterbier uitpakken is dan beter want die winter gaat na Kerst nog even door …

Had je voor de feestdagen een voorraad winterbier ingeslagen van brouwers die het toch nog Kerstbier noemen en had je het drinkvermogen van je gasten toch wat overschat …? Geen nood de oplossingen zijn legio om die stock ‘weg te werken’.

Uiteraard kun je die voorraad zelf beetje bij beetje verwerken, maar gezien het doorgaans over vrij zwaar bier gaat kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Gasten overtuigen dat Kerstbier heus nog na Kerst gedronken kan worden brengt misschien soelaas.

Beschik je over een goede kelder dan kun je de meeste Kerstbieren daar ook gewoon een jaartje ‘vergeten’. Sommige verouderen niet zo heel goed, maar een groot deel van die bieren bewaart erg goed en gaat na een jaartje zelfs nog beter smaken. Geen vuiltje aan de lucht dus en zo heb je al een prachtige ‘startvoorraad’ voor de volgende feestperiode.

Als dit geen haalbare opties zijn dan kun je met jouw Kerstbier ook in de keuken aan de slag. De rijke, licht kruidige en wat zoete smaak ven het merendeel van dit type bieren geeft echt een meerwaarde aan sommige gerechten. Een klassieker is uiteraard onze Vlaamse klassieker … stoverij. Maar we willen hier ook even een leuk ‘zoet’ alternatief meegeven. Als gasten jouw Kerstbier niet meer lusten na Kerst komen ze wel nog steeds op de koffie en dan is het altijd mooi als je daar een lekker stukje zelfgemaakte broodpudding (of bodding) bij kunt serveren.

Broodpudding is trouwens ontstaan om ‘overschotten’ te verwerken. Bakkers kampen vaak met het het probleem dat ze bij sluit niet alles hebben verkocht en dat de consument nu eenmaal telkens dagverse producten wil. Weggooien is zonde, toch verkopen is bedrog, broodpudding is de oplossing. M.a.w. een bakker die broodpudding verkoopt geeft blijk van kwaliteit. Zijn oud brood zit daar in verwerkt en ligt niet meer op de toonbank. Nu, ook bier kan in die broodpudding worden verwerkt en er de smaak van gaan verrijken.

Dit wetende zal het niet verwonderen dat er ook geen ‘vast’ recept is voor broodpudding … het recept varieert met wat er zoal in de kast ligt en op moet … brood, beschuiten, koeken, speculoos, …  Daarvan hangt dan van af hoeveel kaneel, vanille, suiker … je  nog toevoegt aan het mengsel. Veel speculoos betekent minder kruiden, veel koeken is minder suiker en met een zoet en kruidig bier ben je best ‘mild’ met het gebruik van beide. Als basis is het vrij eenvoudig, en kun je uitgaan van volgend recept:

  • 300g brood (of een een mengeling van wat in die kast ligt)
  • 5 eieren
  • 250ml melk
  • 250ml Pater Lieven Kerstpater (na het voorproeven blijft er in het flesje toch niet meer over)
  • 100g suiker
  • kaneel (optioneel wat vanille)
  • krenten

Week het brood in de melk en meng er al de rest doorheen. Je kunt het eventueel wat pletten als je liever niet al te veel ‘brokken’ in jouw broodpudding hebt. Giet alles in een ingevette kom en laat 45min bakken in een op 200° voorverwarmde oven. Laat afkoelen en geniet er van.

Uiteraard kun je experimenteren met andere (Kerst)bieren en zo goed als met alle ingrediënten spelen om jouw ideale broodpudding te bekomen. Succes!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!