Yannick de Cocqueau
VrIJwit
Ons Wekelijks Bier
Vandaag vieren we de 'Onbevlekte Ontvangenis van Maria', een katholiek dogma dat verklaart dat Maria's ziel en lichaam nooit 'bevelkt' zijn geweest met enige zonde, zelfs niet met de erfzonde.". Een bijzondere status want ze is de enige vrouw in heel de geschiedenis en dat wordt dus op 8 december gevierd (de dag van haar conceptie, exact negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria). Ze werd door God gevrijwaard van de besmetting van de erfzonde, met het oog op haar moederschap van Zijn zoon Jezus Christus. Over familieplanning gesproken… sterk!

De onbevlekte ontvangenis staat echter nergens expliciet in de Bijbel vermeld en werd pas in 1854 door Pius IX via een bul vastgelegd. De woorden van de paus trek je niet in twijfel (op gevaar van vervloeking), maar niet alle katholieke stromingen slikte dit dus als zoete koek. We gaan jullie alle theologische, filosofische discussies besparen want die vallen zo een beetje te klasseren in dezelfde schuif als die over het geslacht der Engelen en laten we het gewoon houden op het feit dat het toch waarschijnlijk is dat Hij de Heilige Geest naar een vrij braaf meisje heeft gestuurd om haar met Zijn kind op te zadelen. En dat is meteen de link naar ons bier van vandaag … we weten enkel met zekerheid dat haar strafblad ‘vrij wit’ was.

Door te kiezen voor een alcoholvrij bier blijven we vrij van elke zonde, of toch ‘bijna’. De regelgeving laat een kleine marge toe en daar maakt brouwerij ’t IJ gretig gebruik van. Met de VrIJwit houden we het op 0,5% en dus niet helemaal ‘vrij’. Misschien ook daarom dat die zo lekker binnen komt … toch een heel klein beetje zondigen.

Bier: VrIJwit

  • Brouwerij: Brouwerij ‘t IJ (NL) onderdeel van Duvel Moortgat (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 0,5 %
  • Zicht: Bleek goudgeel. Wazig. Romige en vaste schuimkraag. Uitnodigend.
  • Geur/aroma’s: Wit broodkruim. Rijp geel steenfruit. Een vleugje vanille. Fris kruidige toets met wat citrus (citroengras). Koriander, maar niet teveel en fris.
  • Smaak: Weerspiegelt mooi de neus. Rond en romig met een zoetje bij aanvang. Droog, fris en kruidig in de afdronk. Niet super ‘intens’ maar erg evenwichtig, fris en dorstlessend.
  • Foodpairing: Op zichzelf na het sporten, kabeljauw met citroen botersaus, fruitsla, pavlova.