Luc De Raedemaeker
Wandelen rond de abdij van Westmalle
En bier drinken natuurlijk
Al eeuwenlang drukken de trappisten hun stempel op Malle en omgeving. Wat eind achttiende eeuw begon als een eenvoudige boerderij groeide langzaam uit tot een indrukwekkend landgoed. De monniken ontgonnen de woeste gronden, plantten bomen en breidden de abdij uit met o.a. een bibliotheek, kerk, gastenhuis en een brouwerij. Rond de abdij kan je op talrijke wegen en paden genieten van de natuur, van de rust en de stilte die de abdij uitstraalt. Op initiatief van het café Trappisten worden er op regelmatige basis wandelingen georganiseerd waarbij een gids het verhaal vertelt over het ontstaan, het leven en het werk in de abdij en de brouwerij. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan minder bekende locaties in de onmiddellijke omgeving van de abdij. Maar ook als individuele bezoeker kan je een wandeling maken in de omgeving van de abdij.

Vanuit de abdij/brouwerij is onlangs -in samenwerking met café Trappisten- een wandeling ontworpen waarbij men onderweg via een smartphone wat meer te weten kan komen over de bezienswaardigheden in en rond de abdij. Op 11 zorgvuldig gekozen plaatsen kan je met je smartphone een QR code scannen en zo een kort verhaal beluisteren over het leven in de abdij en over de ambachtelijke producten die er gemaakt worden. De brochure kan je downloaden op je smartphone of raadplegen op de website. De tekst is in het Nederlands, Frans en Engels beschikbaar.

De wandeling start en eindigt op de parking van café Trappisten waar men nadien kan proeven en genieten van de ambachtelijke producten die in de abdij gemaakt worden. Tijdens de wandeling kom je verschillende bezienswaardigheden tegen. We stellen enkele hoogtepunten voor:

  • De Trappistenabdij: lees BGC#20
  • De Sint-Bernarduskapel: opgericht in1947 ter nagedachtenis van de bemanningsleden van de twee Engelse Lancasterbommenwerpers die in de nabijheid van hun abdij door de Duitsers waren neergehaald.
  • Het bedevaartsoord 3BB toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter koorts. De oorsprong van dit bedevaartsoord gaat terug tot 1746, toen tijdens de ‘Successieoorlog’ het strijdgewoel van de ‘Konvooislag’ zich afspeelde rond Drieboomkensberg. Een Engels officier, Crombell, raakte zwaar gewond en beloofde om ter ere van Onze-Lieve-Vrouw een kapel op te richten indien hij levend uit de slag mocht komen. Zijn gebed werd verhoord en omstreeks 1750 werd de kapel gebouwd. In de nacht van 9 november 1800 woedde er echter over de streek een vreselijke orkaan, waardoor de kapel totaal vernield werd en niet meer werd heropgebouwd. Omstreeks 1810 werd aan één van de drie lorken, die op deze heuvel stonden (vandaar Drieboomkensberg), een Mariabeeldje opgehangen.
  • En last but not least, het café Trappisten. Na de afbraak van het oude iconische café hebben zij de deuren geopend in een splinternieuw gebouw op exact dezelfde locatie. Er is voor elk wat wils, het gezellige geroezemoes binnenin of de rust op de terrassen, terwijl de kinderen zich uitleven achteraan in de speeltuin. Hier kan je o.a. genieten van een Westmalle van het vat, de Westmalle tripel, de Westmalle half/half en lekkere gerechten met trappistenkaas. De ontspanning na de inspanning.

Foto’s © Bart Van der Perre