Bier Grand Cru
Weg met de wegwerpbeker
Ze staan al een hele tijd onder druk en dat is eigenlijk ook maar logisch als je je ziet wat een hoop afval die plastieken bekertjes creëren. Jammer genoeg zijn ze voor sommige evenementen om logistieke en financiële redenen zo goed als de enige werkbare oplossing. Daar wil Alken Maes nu verandering in brengen. De brouwer van Maes Pils en Cristal, investeert dit voorjaar in 1,5 miljoen herbruikbare bekers. Hierdoor zal de brouwer ongeveer 21 miljoen wegwerpbekers uitsparen voor de evenementen die ze ondersteunen. De wegwerpbeker verdwijnt niet helemaal uit het aanbod van de brouwer, maar er worden enkel nog 100% recycleerbare wegwerpbekers ingezet zodat het ook daar waar het echt niet anders kan toch een stuk beter wordt.

De investering in herbruikbare bekers en de organisatie van inzamelsystemen voor wegwerpbekers zijn onderdeel van de Brewing A Better World-duurzaamheidsstrategie van Alken Maes. Vooraf werd wel een grondige analyse van de verschillende soorten bekers gemaakt. Toon Vandamme, Events & Nationale Klanten Manager: “Wij zochten een herbruikbare beker waarmee wij onze klanten en consumenten een perfecte pint kunnen aanbieden. Bij verschillende herbruikbare bekers merkten we een impact op de smaak, het schuim van het bier of het gebruikscomfort bijvoorbeeld door een scherpe rand. Ook voedselveiligheid was een belangrijk criterium. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een beker van polypropyleen (PP) die garandeert dat onze bieren tot hun recht komen. Belangrijk voor ons is dat de herbruikbare beker zelf ook 100% recycleerbaar is.”

Sommige festivals en events blijven werken met wegwerpbekers. Alken Maes biedt daarom alleen nog 100% recycleerbare wegwerpbekers aan, eveneens van PP, en zal evenementen ondersteunen om de ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Toon Vandamme: “We begrijpen dat vandaag niet alle evenementen de mogelijkheid hebben om herbruikbare bekers in te zetten. Daarom zullen wij de organisatoren bijstaan om tot de meest duurzame oplossing voor hun evenement te komen met efficiënte inzamelsystemen. Cruciaal daarbij is om duidelijk te communiceren en de consument te activeren. Bij de implementatie denken wij bijvoorbeeld aan een waarborgsysteem. Het doel is om festivalbezoekers te informeren en hen bewust te maken van hun rol in een duurzamer gebruik. We willen de consument laten beseffen dat eender welk type beker nooit op de grond mag worden gegooid en steeds moet worden ingezameld.”

Binnen de Brewing A Better World-duurzaamheidsstrategie is er niet enkel aandacht voor bekers, maar ook voor de verpakkingen en het brouwproces. Sebastiaan De Meester, woordvoerder: “We willen onze bieren en ciders zo duurzaam mogelijk op de markt zetten. Onze bierkratten zijn 100% recycleerbaar en hebben een lange levensduur. Onze flessen worden gemiddeld 25 keer hergebruikt en gaan ongeveer 13 jaar mee. Ook onze blikken zijn 100% recycleerbaar en bestaan voor 75% uit gerecycleerd materiaal. De verpakking rond onze blikken zal vanaf maart uit 50% gerecycleerd plastic bestaan. Daarnaast brouwen we ook steeds duurzamer. In vergelijking met 2008, toen we onze  duurzaamheidsinitiatieven opstartten, is de uitstoot van CO2 bij het brouwproces met 70% gedaald en verbruiken we 20% minder water. Ook in de komende jaren blijven we inzetten op het verduurzamen van onze productie.”