WELK BIER PAST BIJ GEITENKAAS MET AS?

U houdt van geitenkaas en zeker wanneer die in as gerold is? Deze oeroude bewaartechniek met as maakt de kaas nog wat pittiger. Hierbij onze tips voor de perfecte bier-geitenkaas combinatie op… aswoensdag.

Misschien best even kort herinneren hoe geitenkaas ontstaat. Nadat de geitenmelk stremt, zal men het stremsel in moules aanbrengen, manueel of mechanisch. Volgt een drogingsproces (men laat het stremsel uitlekken) dat 24 uur duurt, waarna toevoeging van zout de vorming van bacteriën voorkomt en zorgt voor de versterking van de smaak. Nadien zal men de kaas laten rijpen, wat bij geitenkaas sneller gaat dan bij koemelkkaas. Geitenkaas vindt men in verschillende vormen van zacht over halfzacht tot hard. Goed om weten: geitenkaas bevat minder lactose en meer vitamine A dan koemelkkaas. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen daarom vaak probleemloos geitenkaas eten.

Belgische witbieren zijn een perfecte partner voor frisse geitenkazen. De verfrissende zuren in deze bieren vormen het perfecte antwoord op de romige textuur en licht zure smaak van de geitenkaas

We kiezen vandaag voor de geitenkaas ‘cendre’ de Bokkensprong. Deze geitenkaas is afkomstig van geitenhouderij De Bokkesprong uit het Nederlandse Veulen. De kaas bereid volgens Frans recept wordt bestrooid met as en zout. De smaak is vol en romig. We pairen de kaas met een Limburgse Witte van Brouwerij Cornelissen. Een fris en dorstlessend witbier met net dat tikkeltje extra. De frisse licht zure toets van het bier vindt perfect aansluiting bij de Bokkensprong.

Cover © Hanos (die tevens de kaas verdeelt)

Foto © Brouwerij Cornelissen

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend