Luc De Raedemaeker
Gerookte Vis & Bier
Gerookte vis is een ware delicatesse. Het is een eenvoudig product dat in de keuken met zorg moet worden behandeld. Te ingewikkelde bereidingen doen afbreuk aan zijn unieke smaak. Zodra je een hap neemt, ontvouwt zich een complexe smaak die tegelijkertijd vol en romig is, maar ook verfrissend en enigszins 'mineralig' aanvoelt. Dit komt door de ziltige invloed van het zeewater waarin de meeste vissen leven en de rokerige toets van het rookproces. Daar moet men rekening mee houden in de combinatie met bier.

Persoonlijk houden we van een zachte pils bij gerookte vis. Het lichte en knapperige karakter van een pils gaat goed samen met de rokerige smaak van de vis. Een andere optie is een tarwebier, zoals een Belgische witte of een Duits Hefeweizen. Het lichte en enigszins zachte karakter van deze bieren kan de rokerige smaak in balans brengen. Een donker bockbier kan een interessante keuze zijn, vooral als je de voorkeur geeft aan een bier met meer body en een lichte zoetheid om te contrasteren met de rokerige vis.

Bij sommige bereidingen past ook een mooie stout. De geroosterde moutsmaken in een stout kunnen een interessante combinatie vormen met de gerookte vis. Er is dus voor ieder wat wils.