
Op tafel bij de monniken stond dus steevast een licht bier op tafel terwijl de Dubbel en Tripel aan de buitenwereld werden gegund. Een licht bier dat beter aansloot bij de sobere levensstijl binnen de abdij. Uiteraard is dit bier niet steeds exact hetzelfde geweest, zou er in de beginjaren een donker tafelbier in het glas hebben gezeten en tijdens een bepaalde periode zelfs een witbier. Begin 20ste eeuw duikt plots een ‘Extra-Gersten’ op in de archieven van de abdij, een voorloper van de Extra die sinds die periode eigenlijk vrij ‘vast’ het middagdrankje werd.
Bij momenten was de productie van die bier wel wat hoger dan hetgeen ter plaatse geconsumeerd werd en was er een beperkte particulierenverkoop in de brouwerij zelf. Meer heb je natuurlijk niet nodig om beetje bij beetje een ‘fan-club’ te krijgen die specifiek naar de brouwerij komt om het ‘exclusieve bier’ te bemachtigen.
De Trappisten van Westmalle hebben dan nu ook beslist dat de tijd rijp was om de Westmalle Extra echt uit de kast te laten komen, ze wat ruimer te verdelen en bovendien in een gloednieuw jasje. Het bier dat vroeger louter voor ‘intern gebruik’ was, had namelijk nooit erg veel aandacht gekregen op ‘vestimentair’ vlak. Het flesje krijgt nu een mooi hemelsblauw etiket waarmee je het duidelijk erkent als een Westmalle product maar tegelijk goed onderscheid van Dubbel en Tripel.
Het bier zelf … daar is helemaal niets aan veranderd en waarom zouden ze. Het bier heeft ondanks een laag alcoholgehalte toch een mooie volmondigheid en fruitigheid eigen aan het Westmalle DNA en tegelijk een prachtige hoppige toets en een frisse afdronk die het uiterst doordrinkbaar maakt. Eigenlijk een zonde dat dit zo lang in de schaduw is blijven staan … we hebben dus echt wel tijd in te halen! Santé!
De Westmalle Extra zal enkel in de HoReCa en bij de bierhandelaar verkrijgbaar zijn ter ondersteuning van die sector. Of het later ooit ook in de ‘retail’ komt is niet zeker. Momenteel zal het ook enkel in flesjes van 33cl verkrijgbaar zijn. De productie is nog te beperkt om meteen met een grotere variatie aan ‘verpakkingen’ te werken. Het bier zal ook slechts in heel beperkte mate in het buitenland te verkrijgen zijn. Maximum 10% van de productie zal de Belgische bodem verlaten.