Yannick de Cocqueau
Wijn of Bier
Nooit meer kiezen!
Nee, we gaan het niet opnieuw hebben over het nieuwe boek van Luc De Raedemaeker en Alain Bloeykens, al blijft het een heel leuk boek natuurlijk. Ook in de praktijk wordt het jou namelijk steeds makkelijker gemaakt om naadloos van de ene drank naar de andere over te schakelen en er zijn zelfs mogelijkheden om gewoon de twee werelden samen in een glas te krijgen.

Ook op het vlak van glazen moet je tegenwoordig geen heel servies voor wijn en nog eens eentje voor bier binnen halen. Er zijn ondertussen wel wat glazen op de markt die perfect geschikt zijn om optimaal van beide dranken te genieten. Meest recent voorbeeld is het DiVinHops glas ontwikkeld door BeComev in samenwerking met Tradyglass.

Hier willen we het vooral hebben over het samenvloeien van beide werelden met een paar uitzonderlijke producten als resultaat. Een paar jaren geleden zou het bijvoorbeeld ‘vreemd’ zijn geweest om een ‘bier’ (?) op de markt te zien verschijnen die voor 50% bestaat uit (druiven)most. Vandaag is het in een wijnland als Italië een bierstijl op zich geworden … Italian Grape Ale. Met Château d’Ychouffe van Duvel Moortgat en Barbera van Hof ten Dormaal hebben we ook Belgische voorbeelden, maar voor een land als Italië met een zo dominante wijncultuur was het bijna de logica zelf dat opkomende brouwers ‘over het muurtje’ zouden gaan kijken. De ‘cross over’ beperkt zich ook niet louter tot het rijpen van bier in wijnvaten.

Brouwerijen als Birrificio Barley hebben er zelfs hun eigenheid mee gekregen. In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden ga je al stevig moeten zoeken om een bier te vinden zuiver met ‘barley’. Aan experimenten met verschillende druivenrassen is er evenwel geen gebrek. Ook een wat grotere brouwerij als Birra del Borgo is met de stijl aan de slag gegaan. Hun LEquilibrista zit zo wat tussen een champagnebier en een licht zoete muscat wijn. Birra del Borgo is de compatibiliteit van beide ambachten nog wat verder gaan aftoetsen en keerde daarvoor terug naar de tijd waar alle dranken gelijk behandeld werden en in kleien amforen moesten vergisten. Een werkwijze die voor bier bijna volledig verdwenen is, maar in de wijnwereld wel nog hier en daar gebruikt wordt. Etrusca vergist in deze kleien recipiënten en krijgt er een stevig minerale toets van … voor de liefhebber. Door de overname van Birra del Borgo door AB InBev, gaan we bovendien misschien net iets makkelijker aan deze uitzonderlijke producten geraken. In Italië blijven ze sowieso experimenteren en daar zal de wijntraditie van het land zeker een rol in spelen … en ze zijn zeker niet de enige die ‘grenzen’ aftasten. Consumenten en brouwerijen zijn steeds meer op zoek naar nieuwigheden en ‘ontdekkingen’. Vraag en aanbod volgen elkaar en zwengelen de innovatie aan.

Etrusca-LEquilibrista