Bier Grand Cru
Wijnberg
Nieuw bij De Ranke!
Brouwerij De Ranke kennen de meeste misschien vooral van hun mooi gehopte bieren. De brouwerij gaat er prat op enkel te werken met hopbellen en dan ook nog uit eigen streek. Het geeft klassiekers als de Simplex, XX Bitter, Saison de Dottignies, ... een enorm aangename bitterheid en uiterst verfijnd hoparoma. De Ranke tapt echter niet enkel uit het hoppig vaatje. Hun ligging in een regio die gekend staat voor 'Oud Bruin' gaf de aanzet voor het nieuwe bier dat ze nu lanceren. Na de Guldenberg, de Wijnberg!

Wijnberg is een donkerbruin bier van 5,8 % alc. vol. dat twee traditionele Oud Bruin-stijlen verzoent tot een nieuw soort Oud Bruin, die qua smaak tussen zoet en zuur balanceert.

In regio rond Kortrijk en Roeselare vind je traditioneel heel wat ‘Roodbruine’ bieren en rond Oudenaarde wordt de ‘Oudenaards Bruin’ gemaakt. Pal tussen de beide regio’s ligt De Ranke en het zal niet verbazen dat die brouwers sterk vertrouwd zijn met de beide lokale bierstijlen. Met Wijnberg wouden ze deze twee stijlen samenbrengen tot een nieuw type ‘Oud Bruin’-bier.

Bij het blenden van Wijnberg wordt één derde jong bier gemend met twee derden bier dat minimaal 2 jaar op hout gerijpt heeft. Om de complexiteit van het bier te versterken werd ook een deel Jacobins Oud Foederbier toegevoegd. Een foederbier van de collega’s en dichte buren Brouwerij Vanderghinste in Bellegem, op amper zes kilometer van De Ranke.

De gebruikte kleurmout geeft het bier haar kenmerkende, natuurlijke donker bruine kleur. Tijdens de lange veroudering van het bier op hout vindt een natuurlijk verzuringsproces plaats. Deze zuurheid vormt een mooie tegenhanger voor het moutkarakter en het zoete element door de restsuikers van de donkere mout. Hierdoor heeft Wijnberg een complexe smaakbalans tussen zoet en zuur, kortom een bier dat je perfect kan later verouderen in de kelder. Maar tegelijk ook een fris en erg dorstlessend bier dat niet perse moet blijven staan. De zomer is nog maar pas van start gegaan en dus moet je niet te lang aarzelen. Ook het alcoholgehalte van 5,8 % zorgt er voor dat je ‘ruim’ kan genieten. Een ideale begeleider voor de zonnige dagen.

De naam van het bier verwijst naar de Wijnberg, een wijk in Wevelgem waar een van de brouwers opgroeide. Daarnaast is het ook een knipoog naar het vineuse karakter van het bier.

Wijnberg is beperkt beschikbaar in flessen van 75 cl. Reservaties zijn dan ook sterk aangeraden, maar dat geraken we in coronatijden stilletjes aan gewend en kan dus zeker geen barrière vormen. Gewoon een mailtje naar lisa_deranke@hotmail.com en … Santé!