Yannick de Cocqueau
Wildseizoen bij Colruyt
De supermarktketen grijpt het najaar aan om haar klanten een aantal brett-bieren te laten ontdekken. Een bierstijl die de laatste jaren stevig aan populariteit heeft gewonnen en die de kracht heeft om te blijven verrassen. Brett is namelijk een 'wilde' gist die stevig tekeer gaat in de bierflesjes en nog heel lang blijft doorwerken. Dit betekent dus dat de bieren blijven evolueren en van smaak veranderen. Bieren die gerust wat kunnen blijven liggen maar dat ook niet perse nodig hebben. Alles hangt af van de eigen voorkeur ... jong of wat rijper, elk zijn ding.

Om jou een introductie tot de stijl te geven lanceert Colruyt een bierbox met zes verschillende brett-bieren: Troubadour Magma Triple Spiked Brett (The Musketeers Brewery), Bruxellensis (Brasserie de la Senne), Straffe Hendrik Wild 2021 (Brouwerij De Halve Maan), Rebelse Strop (Brouwerij Roman), Super Kroon (Biercentrum Delvaux) en Wild Jo (Stadsbrouwerij De Koninck).

Ze variëren nogal wat basisbier en dat maakt het nog leuker. De kans dat er niets tussen zit dat jou niet ligt is miniem, en mocht dat toch zo zijn, is het gewoon even wachten tot die brett ze op jouw smaak heeft gebracht.

Colruyt biedt zijn klanten al geruime tijd een inspirerend en ruim assortiment bier aan waarin de focus volledig op bier van eigen bodem ligt en er wordt ingespeeld op de huidige trends. Om de klant ook een beetje uit zijn ‘comfortzone’ te lokken brengt de keten al enige tijd regelmatig thematische bier degustatie boxen uit. Vandaag staan dus de bieren centraal waarin brettanomyces een centrale rol spelen.

“Brett bieren zijn bij het grote publiek, naast Orval en Lambiekbieren, nog vrij onbekend. Maar de typische aroma’s en de evoluties in de tijd maken het bier enorm interessant. Daarom willen we onze klanten inspireren met zes verschillende Brett-bieren in een bierbox. Brett verwijst naar de wilde gist die toegevoegd wordt bij het bottelen van het bier: Brettanomyces. Deze gist wordt actief na de botteling en gaat verder waar gewone gisten stoppen. Door die diepere vergisting krijg je droger bier met toetsen van tropisch fruit en vochtig leer. Bij veroudering blijft het bier ook interessant evolueren. Echte kenners weten dat deze gist ook gebruikt wordt bij Lambiekbieren, maar daar gebeurt de vergisting spontaan door de blootstelling van het bier aan de lucht.”
– Koen Debusschere, aankoper bier bij Colruyt –