Luc De Raedemaeker
Winston Churchill bier
Op deze dag in 1874 werd de Britse staatsman Winston Churchill geboren. Beweren dat de man een groots staatsman was, is een open deur in trappen. Hij leidde Groot-Brittannië doorheen de oorlogsjaren en hij bleef zich zelf in de 'Darkest Hour' verzetten tegen de Nazi's van Aldof Hitler. Hij beschikte ook over een scherpe tong. Zijn. oneliners zijn legendarisch. Volgende quote willen we u niet onthouden. "I may be drunk, Miss, but in the morning I will be sober and you will still be ugly", was Churchill zijn laconieke antwoord aan een dame die hem erop aansprak van dronken te zijn.

De Engelse politicus hield dan ook van een stevig glas. In 2016 brouwden ‘Brussels Beer Project’ en het Engelse ‘Weird Beard Brew Co’ een éénmalig tribute beer ‘Churchill’s Delusion’. De naam verwijst naar een andere uitspraak van Churchill “I drink a great deal. I sleep a little, and I smoke cigar after cigar. That is why I am in two-hundred-percent form”. Naar verluidt vormde het bier een uitstekend combi met de song ‘London Calling’ van The Clash.

Ook het hippe ‘CraftBros Brewing’ uit Seoul brouwt zo’n tribute: de ‘Life IPA Churchill’, een New England IPA. Een bier met een fluweelzachte textuur en het zoete aroma van tropisch fruit zoals lychee, meloen, mango en passievrucht.

We hebben een zwaar vermoeden dat Winston het eerste bier verkiest.