Yannick de Cocqueau
Winter is coming
Ook in bierland
Alvorens het nieuwe seizoen 'echte' winter- en Kerstbieren echt op gang komt is het waarschijnlijk nog een maandje wachten, maar ondertussen gaan de temperaturen wel al stiletjes aan omlaag en zou zo'n type bier er al gerust in gaan. Gelukkig is er wel een mooi aanbod bieren met een gelijkaardig profiel, die het hele jaar door beschikbaar zijn. Het zijn een paar van die stevige brouwsels die Colruyt nu in de kijker gaat zetten met een nieuwe bierbox. Zes bieren die die hun donkere kleur en hoog alcoholgehalte gemeen hebben. Afzakkertjes voor bij die eerste vuurtjes in de open haard.

Donker bier wordt toch nog te vaak gezien als zoet, plakkerig en een dikmaker. Het eerste klopt nog een beetje vooral als er stevig wat alcohol in zit, maar plakkerig zijn de meeste zeker niet en al helemaal niet meer ‘dikmakers’ dan pakweg fruitsap. Bij Colruyt zijn ze er van overtuigd dat deze bieren hun plaats verdienen in hun ruime assortiment Belgische bieren en ze willen nu hun klanten kennis laten maken met enkele mooie vertegenwoordigers van de sterke donkere bieren met een bierbox. Een inspirerende bierbox, zonder trappist- of abdijbieren met zes donkere kleppers die zich onderscheiden door hun eerder hoge alcoholpercentage en hun rijke en complexe smaken. Zelf definiëren ze de inhoud van de box als “bieren voor kenners, die hun kracht, warmte en soepelheid weten te appreciëren”. De bierbox is te koop voor 9,95 euro dus daar moet je het ook al niet voor laten.

In deze bierbox vind je de volgende bieren:

  • St. Bernardus Abt 12 (St. Bernardus Watou – 10,00% vol.): helder donkerbruin bier met een fijne pareling en een ivoorkleurige schuimkraag. In de neus is het fruitig (wat banaan) met sterk moutige accenten. De zachte, licht zoete smaak wordt geaccentueerd door toetsen van karamel, gebrande mout en chocolade.
  • Kasteel Donker (Van Honsebrouck – 11,00% vol.): intens donker bier met een fijne pareling en stevige beige schuimkraag. Het heeft een fruitige geur en is mollig en zoet in de aanzet, met aroma’s van peperkoek. De volmondige zoete smaak eindigt in een afdronk met toetsen van gebrande mout.
  • Guinness Special Export (John Martin – 8,00% vol.): helder zwart bier met een zeer fijne pareling en een romige schuimkraag. De kenmerkende geur van gebrande mout wordt aangevuld met lichte toetsen van karamel. In de volle romige smaak keert het gebrande graag terug, aangevuld met een vleugje koffie. De afdronk is aangenaam bitter.
  • Gouden Carolus Whisky Infused (Het Anker – 11,00% vol.): donker robijnrood bier met een fijne pareling en vrij vaste schuimkraag. Krachtige aroma’s van whisky, vanille en eikenhout. Een karaktervol brouwsel met een opvallende whiskysmaak, aangevuld met toetsen van chocolade. De afdronk is lang en vol. Een uitgelezen bier om langzaam van te genieten. Een bier dat maar liefst drie jaar na elkaar de favoriet werd van de bezoekers van het Zythos BierFestival.
  • Le Fort (Omer Vander Ghinste – 9,00% vol.): helder kastanjebruin bier met een fijne pareling en stevige lichtgele schuimkraag. Heeft een fruitige neus met toetsen van gebrande mout. In de mond smaakt het zacht zoet en fruitig, met toetsen van karamel en chocolade.
  • Martha Brown Eyes (The Brew Society – 12,00% vol.): magnifiek donker bier met een stevige compacte heldere schuimkraag. Martha geurt naar fruit (rijp rood fruit en gekonfijte peer), me toetsen van karamel, zoethout en een vleugje anijs. Laat je verleiden door haar volle ronde smaak, afgewerkt met karamel, koffie, chocolade en geroosterde mouten.