Yannick de Cocqueau
Wipers Times Blond
Ons Wekelijks Bier
Sinds 1928 wordt er elke avond -weer of geen weer- stipt om 20:00 door de klaroeners van de Last Post Association de 'Last Post' geblazen onder de indrukwekkende gewelven van de Menenpoort in Ieper. De Menenpoort werd gebouwd op de plaats van de oude middeleeuwse poort. Langs deze ‘poort' marcheerden de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front om er de 'Ypres Salient' (de Ieperboog) te verdedigen. De traditie is een eerbetoon aan de gesneuvelden en een dagelijkse oproep tot vrede.

Op een boogscheut van de Menenpoort bevindt zich een kleine microbrouwerij die een sterke link met WOI heeft: Brouwerij Kazematten. Deze stadsbrouwerij werd in 2014 opgericht door de families Depypere (St.Bernardus) en Ghequire (Rodenbach) waarmee ze Ieper na méér dan 35 jaar weer een brouwerij teruggaven. De brouwerij bevindt zich in de vestingen die de stad omwallen. De oude Kazematten van het ‘Houten Paard’ aan de Rijselpoort werden omgetoverd tot een brouwerij waar nu de Wipers Times bieren gebrouwen worden. De naam verwijst naar het satirisch blad ‘The Wipers Times’ dat de Britse soldaten tijdens WOI uitgaven. Het blad werd gedrukt op exact dezelfde locatie. De Wipers Times bieren zijn een smakelijke ode aan de Britse soldaten en hebben een sterk link met de lokale ‘folklore’ rond WOI.

We gaan ons weekend in met een Wipers Times Blond, het eerste bier van de brouwerij dat enkele jaren geleden nog als Wipers Times 14 door het leven ging (verwijzend naar 1914 en 14° Plato). Een viergranenbier waarin ook 4 kruiden worden gebruikt waaronder de Mariadistel, die ook afgebeeld staat op voorpagina van het satirisch soldatenkrantje ‘The Wipers Times’. Leuk weetje is dat de Mariadistel ook een geneeskrachtige plant is, die wordt aangewend bij … leveraandoeningen. De distel staat vanaf deze maand in bloei, je kunt er dus maar gebruik van maken.

De Wipers Times Blond ging met het goud lopen tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge.

Bier : Wipers Times Blond

  • Brouwerij : Brouwerij De Kazematten (BE)
  • Alcohol Volume %: 6,2%
  • Volume: 33 cl
  • Kleur: Stroblond en licht wazig. Dikke, witte schuimkraag.
  • Geur/Aroma’s: Zacht en rond. Wit brood. Fruitige toets en een fris vleugje citrus (curaçao). Kruidige hint (koriander). Fris en elegant.
  • Smaak: Ronde aanzet met wat mout zoetigheid. Levendig, fris koolzuur. Opkomende en goed gedoseerde bitterheid. Zacht bittere afdronk met een frisse citrus toets en kruidige accenten (peper, koriander).
  • Food pairing: Fris aperitief. Fish & chips. Kabeljauw met limoen en gember.