WITTE DONDERDAG

We zijn vertrokken. Met Witte Donderdag start morgen het paastriduüm. Een periode waarin we het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus herdenken. Ook Goede Vrijdag en Stille Zaterdag maken deel uit van het paastriduüm dat eindigt met de ‘vespers’ van Paaszondag. Men had de gewoonte om op Witte Donderdag alle kruisbeelden en andere beelden met een wit laken te bedekken. Tijdens de avondmis werd ook nog het wit als liturgische kleur gehanteerd, maar nadien werd alles paars, de kleur van de dood …

Tot daar reikt onze christelijke opvoeding. Leuk om weten, maar waar we meer van wakker liggen is dat die dag ook het Laatste Avondmaal wordt herdacht en dat moet je toch met gepast eten en drinken doen … niet? We houden het eenvoudig en ‘vroom’ door te kiezen voor een fris glas Wittekerke met een zacht stukje Caprice de Dieux … zalig.

Aan de ‘grilligheid van de goden’ hebben we een uiterst zachte witschimmelkaas te danken van het type ‘double crème’. Hij is dus super romig, enorm smeuïg en vettig naar wens. Mondvullend en niet te pittig. Alleen de licht donzige korst geeft wat extra karakter. Een kaas die dus zeker geen smaakbom nodig heeft als begeleider, maar best wel een frisse ‘palate cleanser’ kan gebruiken. Een Belgisch witbier is daar ideaal voor. We blijven in d kerkelijke sfeer en kiezen voor de variant uit Bavikhove. De Wittekerke van Brouwerij De Brabandere is een wat romig tarwebier van 5% ABV met een goed gedoseerde hoeveelheid koriander en curaçao die een heerlijke fruitige toets toevoegen en ietwat pit. Fris en vlot met wat fruitigheid, exact wat die kaas nodig heeft als tegengewicht. De romige basis geeft de nodige aansluiting naar mondgevoel.

Wie zijn paastriduüm wil vervolledigen in bier kan best al meteen wat Goedendag (Brouwerij Toye) inslaan voor Goede Vrijdag en wat Stille Nacht (Dolle Brouwers) voor Stille Zaterdag. De laatste mag dan wel een Kerstbier zijn, hij is eigenlijk nog beter als hij wat heeft kunnen liggen en dus ideaal om Pasen mee in te lopen. En als je dan toch bier van de Dolle inkoopt, neem dan meteen ook wat Boskeun in huis voor Paasdag zelf. Santé.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend