Bert Mattijs
ZIJN WE ALLEMAAL EXPERT OF GEWOONWEG LIEFHEBBER?
Column
Een vraag poneren, altijd een goeie opener. Ik wil me bij deze al bij iedereen excuseren maar ik lever nu eenmaal graag kritiek. Opbouwende weliswaar. En ook vandaag is het weer raak: wat is dat toch allemaal met die zogeheten experts die een broekje vegen aan jaren ervaring? Mogen mensen die echt uit het veld komen ook nog hun ding doen of moet ieder bier maar vervlakken tot termen als oxidatief, zwavelachtig, honingsmaak, nat karton en nog zo’n resem eufemismen?

We zijn te verwend, te veel gewoon geworden. Iedere dag ontspruiten er wel tien nieuwe bieren. Het pallet is oververzadigd. Daar is ook niks mis mee want het volgt gewoon de realiteit. Er is wel iets mis met de manieren waarop we met bestaande bieren omgaan. Ieder bier verdient onze aandacht, of het nu blond, bruin of god weet welke kleur heeft. Het moet objectief beschouwd en beoordeeld worden maar onze criteria zijn wat streng. Althans, ze zijn te academisch en te vaak volgens het boekje. We sluiten persoonlijke smaak uit en vervlakken in termen, scores en weetjes. Het verliest alle charme en dat is een gemiste kans.

Voor mij persoonlijk is bier nog steeds een genotsmiddel, een manier om even te ontspannen tussen alle heisa door. Het nodigt me uit om even stil te blijven staan bij talloze zaken en ze tegelijk direct te vergeten. Even rust in het hoofd en daarna er weer volop tegenaan. We moeten bier dus met respect behandelen. Ergens is er iemand die veel moeite heeft gestoken in het brouwen van bier. Toegegeven, meer en meer bieren zijn het product van zuivere ingenieurskennis maar laat dat nu voor mij geen struikelblok zijn: wat is er mis met een goed, smakelijk bier dat uit een industriële ketel rolt? Moet het allemaal dan “craft” zijn wat de klok slaat? Ook daar kunnen er fameuze kemels rondlopen, met vijf bulten zelfs. Ik wil bier een plaats geven tussen zoveel andere zaken waar ik van geniet. Het mag me dus allemaal even gestolen worden wat het boekje zegt.

Gewoon verstand op nul en degusteren. Smakelijk en plezant, want daar dient het voor. Niet om te vervlakken tot cijfertjes op een blad…

Bert Mattijs